Verden

Valg i Afghanistan: – Vinneren er ikke det viktigste

For Afghanistans framtid er det viktig å få på plass en regjering som kan bygge bruer med Taliban, sier Afghanistan-komiteens Terje Watterdal.

I helgen holdt Afghanistan presidentvalg, få uker etter at fredssamtalene mellom USA og Taliban tilsynelatende kollapset. Det endelige valgresultatet er ikke ventet før i november, men landdirektør Terje Watterdal i Afghanistankomiteen tror ikke det vil ha så mye å si for fredssamtalene hvem som til slutt går av med seieren.

– Det viktige er at den som vinner må klare å få med seg et bredt spekter av folk, som kanskje også har sympatier for Taliban, inn i en framtidig regjering, sier Watterdal til Dagsavisen.

Les også: Familien flyktet fra Taliban

Taliban og brubygging

Watterdal tror Taliban selv vil se det som positivt hvis folk som er mer vennlig innstilt overfor dem, kommer inn i regjeringen.

– Det vil kunne bidra til brubygging, sier Watterdal, som understreker at det er flere fraksjoner innad i opprørsbevegelsen.

Afghan presidential candidate Ashraf Ghani arrives to cast his vote in the presidential election in Kabul, Afghanistan September 28, 2019. REUTERS/Mohammad Ismail     TPX IMAGES OF THE DAY

Sittende president Ashraf Ghani da han avla sin stemme i Kabul lørdag. Foto: Mohammed Ismail/NTB scanpix

Tidligere i september skrev USAs president Donald Trump på Twitter at han hadde avlyst et hemmelig møte med Taliban-ledere. Da hadde USA og Taliban i ett år forhandlet om amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan. Begge parter skal ha vært klar til å sluttføre avtalen da Trump tvitret at forhandlingene var avlyst.

– Det var veldig nært, og for noen har nok det gitt håp om at konflikten kan løses gjennom forhandlinger, sier Watterdal.

– Ingen kan vinne denne konflikten med krig, fortsetter han.

Watterdal tar til orde for at det nå må finnes en afghansk løsning. Så lenge en del minimumskriterier knyttet til jenters skolegang, kvinners rettigheter og rettssikkerhet ivaretas, bør vestlige land støtte en eventuell ny regjering, mener han.

Leder: «Det skulle vært hans livs lykkeligste dag»

– Fredeligere enn fryktet

Fra over 50 prosent valgdeltakelse i presidentvalget i 2014, deltok under 25 prosent av de registrerte velgerne i årets valg. Watterdal sier valgdeltakelsen trolig er så lav som mellom 10 og 15 prosent av landets stemmeberettigede.

– Folk ser ikke lenger viktigheten i å stemme. De har på mange måter gitt opp, sier han.

Etableringen av den regjeringen som kom på plass etter valget i 2014, og USAs rolle der, er en av grunnene, mener Watterdal. Et kaotisk valg på ny nasjonalforsamling i fjor og sikkerhetssituasjonen i landet, kan være andre forklaringer på det dårlige oppmøtet.

Selve dødsstøtet for interessen rundt valget var Trumps Twitter-melding, mener Watterdal.

– De fleste tenker kanskje da at uansett hva de gjør, er det noen andre som bestemmer. Hvorfor skal de risikere livet ved å stemmen når det likevel er noen andre som tar beslutningene til slutt, sier Watterdal.

Abdullah Abdullah erklærte mandag valgseier, til tross for at stemmetellingen pågår. FOTO: RAHMAT GUL/NTB SCANPIX

Abdullah Abdullah utropte seg til valgvinner, til tross for at stemmeopptellingen fortsatt pågår. Foto: Rahmat Gul/NTB scanpix

Mandag ettermiddag ble det kjent at Abdullah Abdullah, sittende president Ashraf Ghanis fremste utfordrer, utropte seg til valgvinner.

– Resultatene vil bli kunngjort av den uavhengige valgkommisjonen, men vi har fått flest stemmer. Det blir ingen andre valgomgang, hevdet han på en pressekonferanse, ifølge NTB.

Les også: Bryllup ble til blodbad i Kabul – verste angrep i byen så langt i år

Taliban-trusler

I en uttalelse torsdag forrige uke varslet Taliban angrep mot sikkerhetsstyrker ved valglokaler og veisperringer. Opprørsgruppas mål var å hindre folk fra å stemme. Taliban mener presidentvalget er en sammensvergelse for «å implementere okkupantenes mål».

På selve valgdagen ble minst to sivile drept og flere såret i Taliban-angrep mot valglokaler. Over 70.000 sikkerhetsstyrker var utplassert for å beskytte valglokalene i landet. Likevel holdt flere valglokaler i Taliban-kontrollerte områder stengt som følge av sikkerhetstrusselen.

Siden forhandlingene med USA brøt sammen, har opprørerne utført angrep nesten hver eneste dag. Flere afghanere trosset likevel Talibans trusler og møtte opp for å avlegge sin stemme i helgen.

Mangel på kvinnelige valgfunksjonærer skapte trøbbel for kvinnelige velgere flere steder. FOTO: OMAR SOBHANI/NTB SCANPIX

Blått blekk på pekefingeren viser at kvinnen har stemt i presidentvalget. Flere steder skapte mangel på kvinnelige valgfunksjonærer trøbbel. Foto: Omar Sobhani/NTB scanpix

For å hindre at de kan stemme flere ganger, dyppes velgernes pekefinger i blått blekk.

Afghanistankomiteen fikk mandag beskjed fra sine lokale kontorer at Taliban hadde satt opp sjekkpunkter på veien mellom Kabul og byen Ghazni. Der ble de reisendes fingre sjekket for å se om de hadde stemt eller ikke. Minst en person skal være drept.

Les også: Donald Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban

Mer fra Dagsavisen