Nyheter

Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame

Rundt 400 brannfolk jobbet intenst for å redde bygningen og kulturskatter fra Notre-Dame mandag mens flammene herjet. Mye skal være i sikkerhet.

Den hellige tornekronen, angivelig den Jesus bar langfredag dagen han ble drept, og et hellig klesplagg båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet er nevnt blant de viktigste relikviene som er reddet.

På grunn av frykt for at bygningen skulle kollapse var det utelukket å bruke brannslukkingsfly og vannbombe Notre-Dame mandag. I stedet ble minst 18 høytrykksslanger brukt til å få kontroll på flammene.

– Det spredte seg ekstremt raskt over taket, sier viseborgermester i Paris, Emmanuel Gregoire til nyhetskanalen BFM.
Gammelt treverk

Fem timer etter at brannen brøt ut hadde mannskapene kontroll, men ville arbeide natten gjennom med å kjøle ned konstruksjonen.

Reisverk i tre i takkonstruksjonen datert tilbake til 1100-tallet får skylden for lettantenneligheten. De første som kom til stedet forsikrer om at de hentet ut så mye av kunst og skatter inne i kirken som mulig, hvor mye og hva er foreløpig ikke kjent.

Brannsjefen i Paris sa tidligere på kvelden at brannmannskapene hadde klart å sikre baksiden av Notre-Dame-katedralen, hvor de mest dyrebare verkene ligger.
Betydelig monument

En av prestene i katedralen uttalte til den franske journalisten Nicolas Delesalle at alle kunstverkene i katedralen var blitt reddet, ifølge journalisten på Twitter. Opplysningene er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Gode nyheter: Alle kunstverkene har blitt reddet. Katedralens skatter er intakte, det er også tornekronen og de hellige sakramentene, skriver Delesalle og siterer en prest ved navn Frederic, som har virket ved katedralen i to år.

Katedralen er et av gotikkens mest betydelige monumenter, og er blant Europas mest kjente og besøkte turistattraksjoner.

Mer fra Dagsavisen