Verden

Uvanlige serier dominerer TV-skjermene i Midtøsten

Fjernsynsserier som i disse dager går på TV-skjermene rundt omkring i hele Midtøsten har skapt en ny debatt om forholdet mellom den arabiske verdenen og Israel.

JAFFA (Dagsavisen): Fastemåneden Ramadan, som avsluttes i neste uke, er også en tid for store fjernsynsdrama, litt som påskekrim-TV i Norge. Kanaler over hele Midtøsten slipper sine egenproduserte flaggskipsserier, som vises nesten hver kveld på fjernsynsskjermene.

I mange år har det ofte vært slik at en eller to serier, kanskje fra Tyrkia eller Egypt, har fått mer oppmerksomhet enn andre, gjerne fordi seriene har vært preget av dårlig skjulte antisemittiske stereotyper. Israel og jøder er et hyppig brukt tema i seriene. Men denne gangen har minst en serie fra Saudi-Arabia, skapt overskrifter i hele Midtøsten fordi den framstår som noe så uvanlig som proisraelsk.

Les også: Hva ville Pompeo i Jerusalem?

Uvanlig

I en av hovedscenene i «Exit 7», som går på den panarabiske MBC-kanalen, blir en saudiarabisk forretningsmann, spilt av den kjente skuespilleren Nasser al Qasabi, spurt om hvorfor han er villig til å drive business med israelere. Da svarer «forretningsmannen» på en måte aldri tidligere sett på fjernsynsskjermene i regionen.

– Fienden er den som ikke setter pris på din støtte, og som forbanner deg dag og natt mer enn israelerne, sier han.

– Alt vi ofret for Palestina – vi gikk til krig for Palestina, vi stanset oljen for Palestina og vi gir dem penger – og likevel angriper de Saudi-Arabia, sa «forretningsmannen» i serien.

En slik dialog er ikke mindre enn sjokkerende for et arabisk eller tyrkisk fjernsynspublikum. I hvilken grad arabiske ledere i praksis har støttet Palestina utover det rent retoriske er ennå et åpent spørsmål. Langt oftere har Palestina-konflikten blitt brukt for å rettferdiggjøre eksistensen av ikke-demokratiske militærregimer i Midtøsten. Men at fjernsynsseriene skal gi sin uforbeholdne støtte til palestinernes sak er så å si tatt for gitt, og «Exit 7» rører ved et tabu i hele regionen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Demonisering av palestinere

Fjernsynskanalen Al-Jazeera, som er basert i Qatar og som igjen befinner seg i en dragkamp med nettopp Saudi-Arabia, gikk så langt som å anklage fjernsynsserien «Exit 7» for å drive en «kampanje mot den rettferdige kampen til det palestinske folket».

– Denne serien finpusser imaget til jødene mens palestinerne blir demonisert, sa journalisten Fatima Triki.

Hittil i Ramadan-seriene der jøder eller Israel er tema, blir jøder oftest framstilt som «griske» eller «slu». Og fra Egypt under Ramadan i år kom fjernsynsserien «Slutten» som for eksempel feirer at staten Israel skal ødelegges på en bestemt dato i framtida. Men så kom det nok en serie, «Umm Haruon», om en jødisk lege og jordmor i Kuwait, og også den serien var som blottet for de tidligere så vanlige stereotypene om onde jøder.

«Umm Haroun», eller Aarons mor, tok for seg et jødisk samfunn i Kuwait på 40-tallet, og diskrimineringen de opplevde. Denne serien, som også var banebrytende, skapte en uvanlig debatt om hvorvidt jøder «hørte hjemme» i regionen eller var et fremmedelement.

Les også: Trump lovte at IS var ferdige. Men hvor feil kunne han ta? (Dagsavisen+)

Selvskading

Mamdouh al-Muhaini, lederen for den saudiarabiske al Hadath-kanalen, skrev en artikkel i storavisen al-Sharq al-Awsat der han hevdet at årtier med hatpropaganda mot jøder hadde ødelagt nettopp arabere selv.

– Den misledende propagandaen og det religiøse hatet har skadet samholdet og deler av de arabiske samfunnene, skrev al-Muhaini.

De nye fjernsynsseriene er utvilsomt påvirket av en tilnærming i den virkelige verdenen mellom Israel og en rekke sunniarabiske land, inkludert Saudi-Arabia. Israel har ingen offisielle forbindelser med de fleste av dem, men deres felles rivalisering med Iran har brakt dem sammen.

I Saudi-Arabia finnes ingen pressefrihet, men det betyr ikke at fjernsynsseriene er beordret ovenfra. I stedet er det trolig heller slik at produsentene opplevde at de hadde et større politisk slingringsmonn, og kunne fokusere på saker som tidligere ikke var innen rekkevidde. Heller ikke i Egypt, som siden 1979 har en fredsavtale med Israel, finnes noen virkelig pressefrihet. Men der har regimet i årtier latt støttespillere og opposisjonelle forfekte giftige antisemittiske syn i et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra dem selv.

Les også: New Zealands statsminister ble nektet inngang

Klargjøring

Likevel er en såkalt «normalisering» med Israel – det vil si et samarbeid med og aksept av landet – upopulært i brede sjikt i Midtøsten. Og selv om den saudiarabiske fjernsynsserien «Exit 7» kanskje var inspirert av forandringene i det store spillet i Midtøsten, følte regjeringen i Riyadh seg nødt til å gå ut med en klargjøring.

– Den palestinske saken er og forblir et sentralt tema for arabere og muslimer, og en førsteprioritet for kongedømmet, og vi avviser enhver form for okkupasjon av palestinske områder, og vi står standhaftig med det palestinske folket, het det i den offisielle regjeringsuttalelsen.

Mer fra Dagsavisen