Verden

Utslippene stiger raskt

KLIMA: Mens verdens ledere samles til det største klimatoppmøtet noensinne, øker utslippene med rekordfart. Verken Norge eller verden ser ut til å nå målene om kutt.

NEW YORK (Dagsavisen): De har en enorm oppgave foran seg, de over 120 stats- og regjeringslederne som i dag møtes til tidenes største klimatoppmøte i FN-regi i New York. Nye tall fra Global Carbon Project viser at verdens utslipp av klimagasser nådde nye høyder i 2013: Utslippene av karbondioksid økte med 2,3 prosent på verdensbasis til rekordhøye 36 millioner tonn CO2.

Utslippene fortsetter å øke i 2014.

- Usikker framtid

Gjennom tidligere forhandlinger er verdens ledere blitt enige om å begrense klimaendringene til to grader høyere enn på førindustrielt nivå. Det målet kan bli svært tøft å nå, sier Glen Peters ved forskningsinstituttet CICERO, som har deltatt i arbeidet med de nye utslippstallene.

- Det er et ekstremt ambisiøst mål som vil bli vanskelig å nå. Hvis dagens politikk fortsetter, er vi sikre på at verden blir varmere enn to grader, sier Peters til Dagsavisen.

FNs klimapanel advarer om at en oppvarming på mer enn to grader kan få katastrofale følger mange steder på kloden.

Det er Kina som skiller seg ut som den største utslipperen av klimagasser. For første gang er utslippene per person nå høyere i Kina enn i EU. Kinas CO2-utslipp økte med 4,2 prosent i fjor, og landet slipper nå ut mer klimagasser enn både EU og USA til sammen. USAs klimautslipp økte med 2,9 prosent, mens utslippene i EU sank med 1,8 prosent.

Når ikke mål

Blant de over 120 statslederne som møtes i dag, er Norges statsminister Erna Solberg (H). I dag vil hun annonsere en utvidelse av skogprogrammet med Peru og Liberia. Norge har allerede annonsert at de vil gi 200 millioner kroner neste år til FNs grønne klimafond, som skal gå til grønne tiltak og tilpasning til klimaendringer i utviklingsland.

På hjemmebane har Solberg mindre å vise til. Lite tyder på at Norge vil nå målet om å kutte klimautslippene med 30 prosent innen 2020.

- Norge ligger ikke an til å nå målet. Veldig store ting må finne sted de neste fem årene for at det skal skje, sier Peters.

Mange har pekt på Norges dobbeltrolle når det kommer til klima, blant dem den kjente økonomen Jeffrey Sachs.

Må fange CO2

Norge viser lederskap internasjonalt, men ikke hjemme, sier Glen Peters. Han mener det ville sendt et tydelig signal til verden hvis Norge hadde klart å kutte utslippene betraktelig. En av måtene Norge kan gjøre dette på, er å gjennomføre prestisjeprosjektet Mongstad, der fullskala CO2-rensing og lagring er målet.

- Å følge opp og få til Mongstad, vil være et langt viktigere signal enn prosjektene i Amazonas. Hvis Norge kunne vist til kutt i utslipp hjemme, ville det vist et storslagent lederskap, sier Peters til Dagsavisen.

Satsing på CO2-lagring er også regjeringens mål, selv om dette ikke nødvendigvis vil skje i Norge. Nylig sa Høyres miljøpolitiske talsmann, Nicolai Astrup, til Dagens Næringsliv at regjeringens mål om «å realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2 innen 2020» også kan skje utenfor Norges grenser.

Private med

Dagens topptunge klimamøte i FN skal sparke i gang en tid med vanskelige diskusjoner fram mot toppmøtet i Paris neste år. Noe av det aller viktigste er å snu den tunge, motløse stemningen som har preget klimaforhandlingene etter kollapsen i København i 2009, mener Gro Harlem Brundtland.

- Mange mistet håpet, det har vært noen tunge år. Det må vi endre nå, sa Brundtland, da hun deltok i verdens største klimamarsj i New York søndag.

Det private næringsliv er involvert i langt større grad enn før når toppene samles i dag. Både regjeringen og Statoil har signert et opprop hvor 73 land og over tusen selskaper støtter innføringen av en pris på klimautslipp.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen