Verden

Utsatt gruppe sendes til sjøs

Den etniske gruppen rohingyaene har flyktet fra Myanmar i flere tiår. Nå står de midt i flyktningkrisen i Asia.

I morgen møtes utenriksministre fra Indonesia, Malaysia og Thailand for å diskutere krisen for båtflyktningene i havområdene utenfor landene. Samtidig som flyktningkrisen i Middelhavet bygger seg opp, er en lignende situasjon begynt å bli stadig mer prekær utenfor kysten av landene i Sørøst-Asia.

Brutalt avvist

Om lag 25.000 flyktninger har så langt i år lagt ut på ferden fra Myanmar og Bangladesh mot Thailand, Indonesia og Malaysia. Det er dobbelt så mange som samme periode i fjor. Og selv om enkelte har lykkes i å komme inn og oppholder seg i mottak i disse landene, blir svært mange brutalt avvist på sjøen: Det internasjonale presset mot disse landene har økt etter at det har kommet rapporter om at flyktningene er blitt sendt tilbake til sjøs. 6.000 flyktninger antas å drive rundt på sjøen, og aksjoner mot menneskesmuglere gjør at disse smuglerne ikke lenger tør å ta båtene til land. Lokale fiskere i Indonesia har også fortalt til BBC at de har fått beskjed om ikke å plukke opp båtflyktningene med mindre de er i vannet eller i ferd med å synke.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Undertrykt

Svært mange av flyktningene er fra den muslimske etniske gruppen rohingyaene, som i flere tiår har vært utsatt for undertrykking i Myanmar. Rohingyaene holder til på begge sider av grensen mellom Myanmar og Bangladesh. I Myanmar holder de til helt vest, i Rakhine-delstaten ved grensen til Bangladesh. Undertrykkingen har økt de siste årene under Thein Sein, ifølge Burmese Rohingya Organsation UK (Brouk), som uttaler seg til BBC. Også opposisjonsleder Aung San Suu Kyi er blitt kritisert for ikke å ta opp situasjonen for rohingyaene.

Hele 120.000 rohingyaer skal ha flyktet sjøveien de siste tre årene ifølge FNs flyktningorganisasjon. Mange ønsker seg til Malaysia, fordi det er et muslimsk land og som trenger ufaglærte arbeidere. Malaysias utenriksminister Anifah Aman har prøvd å få Myanmar på banen, men Myanmar nekter for å ha ansvar for at disse menneskene flykter.

Mer fra Dagsavisen