Verden

Utfordrer mediene

Vil du vite mer om humanitære kriser? Det tror Leger Uten Grenser, som starter kampanje for få mer mediedekning av verdens kriser.

Blar du forbi sakene om flått og lavkarbo og leser heller om mangelen på hiv-medisiner i Burma eller voldtekter i Papua Ny-Guinea? Ifølge organisasjonen Leger Uten Grenser vil 70 prosent av norske lesere vite mer om verden og mindre om kjendiser.

- Undervurderer redaktørene det norske folk, eller innser de ikke at de kan ha mye makt og innflytelse og at man skusler bort muligheter til å sette ting på dagsorden? spør Leger Uten Grensers Morten Rostrup, med henvisning til norske redaktører.

Sender brev

Leger Uten Grenser ber folk sende brev til norske redaktører og kreve at mediene skal fortelle mer om verdens humanitære kriser.

Organisasjonen mener norske medier overser kriser som koster titusenvis av mennesker livet og som forårsaker enorme lidelser. I går la de fram årets liste over ti «glemte kriser» som de ønsker mer oppmerksomhet om. Samtidig lanserte organisasjonen underskriftskampanjen «Jeg vil vite mer om humanitære kriser», skriver NTB.

Krise og penger

Blant krisene Leger Uten Grenser trekker fram, er konfliktene og epidemiene som herjer i Den sentralafrikanske republikk, mangelen på helsehjelp for slumboere og mødredødelighet i Tsjad.

Organisasjonens frontfigur Morten Rostrup mener det er en sammenheng mellom hvor mye oppmerksomhet en krise får i mediene og hvor mye hjelp de rammede får.

Han viser til lavkarbodiett, flått og Skal vi danse, som eksempler på temaer som får uforholdsmessig stor oppmerksomhet.

Glemt land

En av krisene Leger Uten Grenser trekker fram, er voldsproblemet i Papua Ny-Guinea. Er du kvinne i Papua Ny-Guinea, må du nesten regne med å bli slått eller voldtatt. Over 70 prosent av kvinnene i Papua Ny-Guinea er utsatt for vold fra ektemannen, mens 55 prosent forteller at de er blitt tvunget til sex, som regel av noen de kjenner. Også barn må tåle vold hjemme. Men de færreste av voldsofrene kan regne med å få noe særlig hjelp, verken for fysiske eller psykiske skader.

Helsevesenet i det fattige landet nord for Australia er skjørt og dårlig utbygget, og kvinnene blir glemt og nedprioritert, forteller nestleder Kyrre Lind i Leger Uten Grenser (LUG).

- Det er en veldig lav terskel for å bruke vold til generell konfliktløsning. Våre klinikker ser utrolig mye skader som følge av vold, oppgjør mellom familier og menn, og vi ser også veldig mange kvinner som er mishandlet, forteller Lind til NTB.

Ingen oppmerksomhet

Men han forsøkte å forklare hvordan han ser for seg at norsk medieinteresse kan utgjøre en forskjell:

- Norge ser på seg selv som en humanitær stormakt. Om norske politikere hadde engasjert seg i et så konkret problem, hadde kanskje ting begynt å skje. Det er jo politikere der også, og noen må gripe fatt i dette. Bare det å ta det opp i internasjonale fora kan sette i gang en prosess som kanskje kan bedre forholdene. Såpass optimistisk er jeg, sier Rostrup.

LUG har fått utført undersøkelser som tyder på at nordmenn ønsker mindre kjendisstoff og mer utenriksstoff i mediene.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen