Mamphela Ramphele og Helen Zille. FOTO: NTB SCANPIX

Utfordrer ANC

SØR-AFRIKA: Antiapartheidaktivisten Mamphela Ramphele stiller som presidentkandidat for Sør-Afrikas største opposisjonsparti.

Det politiske landskapet i Sør-Afrika har endret seg etter kunngjøringen i går: Landets største opposisjonsparti, Democratic Alliance (DA), stiller med antiapartheidaktivist Mamphela Ramphele som presidentkandidat foran valget i april. Mamphela Ramphele (66) startet sitt eget parti Agang i fjor; et parti som skulle være en motvekt til ANC. Dette partiet integreres nå i DA.

Dermed styrker opposisjonen seg i kampen mot det dominerende ANC og president Jacob Zuma.

 

Dominert av hvite

DA er det sterkeste opposisjonspartiet, men blir av mange ansett som for dominert av hvite til å tiltrekke seg mange svarte velgere. Med Ramphele som presidentkandidat håper partiet å fenge flere velgere fra et bredt spekter av det sørafrikanske samfunnet.

- Et vendepunkt for Sør-Afrika, sa partileder Helen Zille i Democratic Alliance i går, da hun sammen med Ramphele annonserte overgangen.

 

- Styrker opposisjonen

Ramphele sier de to partiene vil styrke opposisjonen mot ANC, som har to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.

- Det er tid for å bringe landets fantastiske ressurser sammen, sa Ramphele.

- Vi kommer sammen for å oppfylle løftene fra 1994 og finne igjen reisen mot landet vi drømmer om. Sammen er vi sterkere enn summen av delene, sa Ramphele.

Hennes parti Agang har i det siste hatt interne stridigheter, og det hadde vært spekulasjoner om sammenslåingen.

asne.gullikstad@dagsavisen.no