Verden

Usikre på hva de har sagt ja til

UKRAINA: Blant deltakerne i folkeavstemningen i Øst-Ukraina hersker det usikkerhet om hva et ja-flertall vil bety. Mange stiller seg likevel bak kravet om selvstyre.

Folkeavstemningen søndag ble gjennomført i strid med ukrainsk lov med svært begrensede ressurser. Ingen nøytrale observatører var til stede, manntallet var ufullstendig og lite skal ha blitt gjort for å unngå at folk stemte flere ganger.

Dermed er det neppe mulig å få noen uavhengig bekreftelse av resultatene som valgkommisjonen i Donetsk-regionen presenterte rett etter at valglokalene stengte. 89 prosent stemte for uavhengighet, hevdet kommisjonens leder Roman Ljagin.

– Det viste seg å være ekstremt lett å telle stemmene siden antallet som stemte imot var ekstremt lavt og antallet ugyldige stemmer var lite, sa han.

Valgdeltakelsen i Donetsk var angivelig på 75 prosent. De samlede resultatene for regionene Donetsk og Luhansk er ventet mandag.

Les også: - Putin vil bruke resukltatet politisk

– Dette er vår framtid

Selv om vestlige observatører nok vil ta de offisielle resultatene med en klype salt, ga mange av deltakerne i avstemningen klart uttrykk for at de støttet kravet om mer selvstendighet.

– Jeg løp fra jobben for å nå fram i tide. Dette er vår framtid, sa Katja Jutkalo (28), som skyndet seg inn i et stemmelokale i byen Slovjansk rett før stengetid.

Hun gjorde det klart at hun støtter de lokale separatistene som hevder de allerede har grunnlagt «Folkerepublikken Donetsk».

– Republikken vil bety et bedre liv for oss alle. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan, men Russland vil hjelpe oss, sa Jutkalo.

Tvetydig

Hun var ikke den eneste som var usikker på hvordan framtiden etter folkeavstemningen vil arte seg. Usikkerheten ble forsterket av at ordlyden på stemmesedlene var tvetydig.

Velgerne ble spurt om de støtter separatistenes erklæringer om selvstyre for «folkerepublikkene» i regionene Donetsk og Luhansk. Men det ble ikke presisert hvor mye selvstyre det er snakk om.

– Det betyr å si farvel til den fascistiske, proamerikanske regjeringen i Kiev, sier ingeniøren Sergej (33) i byen Mariupol.

54 år gamle Irina mener på sin side at ja-stemmen godt kan bety mer selvstyre innenfor rammen av et forent Ukraina.

Sammenstøt

Ved noen av stemmelokalene var det lange køer og nærmest feststemning, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Men i byen Krasnoarmeisk ble én mann drept da pro-ukrainske styrker skjøt inn i en folkemengde. Ifølge nyhetsbyrået Interfax-Ukraina var det soldater fra landets nasjonalgarde som skjøt. Nyhetsbyrået AFP meldte i stedet at det dreide seg om en militsgruppe som støtter myndighetene i Kiev.

Også i utkanten av Slavjansk oppsto det sammenstøt, og her skal én ukrainsk tjenestemann ha blitt skadd.

Regjeringen i Kiev har kalt folkeavstemningen en kriminell farse som er inspirert, organisert og finansiert av Russland. Myndighetene i Moskva har på sin side flere ganger avvist at de har kontroll over de ukrainske separatistene som ønsker tettere bånd til Russland.

Tidligere denne uken ba president Vladimir Putin separatistene om å utsette folkeavstemningen, uten å få gehør for dette.

– En egen hær

Også blant arrangørene av folkeavstemningen er det usikkerhet rundt hva den vil få å si. Separatistlederen Denis Pusjilin varsler at de østlige regionene vil opprette egne militære styrker når resultatet av folkeavstemningen er klart.

Valgkommisjon-leder Roman Ljagin har imidlertid sagt at Donetsk og Luhansk ikke automatisk vil melde seg ut av Ukraina eller slutte seg til Russland hvis ja-siden vinner.

Vestlige land har gjort det klart at de ikke vil akseptere resultatet av folkeavstemningen, som de frykter øker risikoen for borgerkrig i Ukraina. Det kom meldinger som tydet på valgfusk flere steder mens stemmegivningen pågikk søndag.

Separatister: 96 prosent stemte for uavhengighet i Luhansk

Separatistene i den østukrainske regionen Luhansk hevder nærmere 96 prosent stemte for uavhengighet fra Kiev under folkeavstemningen der.

Det opplyser nestleder Aleksander Malytsjin i den selvoppnevnte valgkommisjonen ifølge nyhetsbyrået Interfax mandag morgen. Valgdeltakelsen var på 81 prosent, sier han videre.

Regjeringen i Ukrainas hovedstad Kiev, som har mistet kontrollen i flere regioner øst i landet, anerkjenner ikke folkeavstemningen.

De prorussiske separatistene i regionene Donetsk og Luhansk trosset Russlands president Vladimir Putins anmodning om å utsette folkeavstemningen om selvstyre.

Ukrainske Kyiv Post meldte søndag at en valgurne i Luhansk var full av ja-stemmer, til tross for at de ennå ikke hadde sett noen velgere i lokalene. Det har også kommet meldinger om nei-stemmer som ble ødelagt i valglokalene. (NTB)

Kreml: Respekterer folkeviljen i Øst-Ukraina

Regjeringen i Moskva sier den respekterer folkets vilje etter folkeavstemningen i Øst-Ukraina og maner samtidig til dialog med Kiev.

– Moskva respekterer uttrykket for folkets vilje i Donetsk og Luhansk, heter det i uttalelsen fra Kreml som gjengis av nyhetsbyrået Interfax mandag.

Den russiske regjeringen ber videre om at «resultatene blir implementert på en sivilisert måte, uten noen gjentakelse av volden og gjennom dialog mellom representanter fra Kiev, Donetsk og Luhansk».

Russiske myndigheter ønsker samtidig alle forsøk på mekling velkommen, også i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), dersom målet er å opprette dialog.

Opprørerne i Donetsk hevder nærmere 90 prosent stemte for uavhengighet fra Kiev under avstemningen i helgen. Valgdeltakelsen var på 75 prosent, sier separatistene videre.

Kreml understreker at valgdeltakelsen var høy «til tross for forsøk på å torpedere avstemningen».

– Vi fordømmer maktbruken inkludert bruken av tunge våpen mot fredelige sivile, som har ført til menneskelige tap, heter det i uttalelsen mandag.

President Vladimir Putin hadde bedt de prorussiske separatistene i de to regionene øst i Ukraina om å utsette folkeavstemningen. (NTB)

Turtsjynov stempler avstemning som ulovlig farse

Opprørernes «folkeavstemning» i regionene Luhansk og Donetsk er en «propaganda-farse uten rettslig grunnlag», mener Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov

Turtsjynov mener folkeavstemningen har som mål å dekke over alvorlige forbrytelser.

– Denne farsen som terrorist-separatistene kaller en folkeavstemning er intet annet enn propaganda for å dekke over drap, bortføringer, vold og andre alvorlige forbrytelser, sa Oleksandr Turtsjynov til den ukrainske nasjonalforsamlingen mandag.

Turtsjynov er midlertidig president i Ukraina fram til presidentvalget som er utlyst 25. mai. (NTB)

Mer fra Dagsavisen