USAs tidligere Ukraina-ambassadør føler seg truet av Donald Trump

Tidligere Ukraina-ambassadør følte seg truet etter at Donald Trump kom med utsagnet: «Hun kommer til å bli utsatt for noe».

Saken er oppdatert

– Marie Yovanovitch ble utsatt for en svertekampanje og plassert på sidelinjen av Trump fordi hun ble ansett som et hinder for presidentens personlige og politiske agenda, sa Schiff i sitt åpningsinnlegg i riksrettshøringen i etterretningskomiteen i Representantenes hus fredag.

Spørsmålet er ikke hvorvidt Trump ville avsette Yovanovitch, men hvorfor han ville gjøre det, sa etterretningskomiteens leder Adam Schiff (D).

Schiff sa at hun i noens øyne «var for rå på å bekjempe korrupsjon, og hennes standhaftige prinsipper gjorde at hun skaffet seg fiender».

– Det ble klart at president Trump ville ha henne bort, sa Schiff.

Yovanovitch begynte sitt åpningsinnlegg etter Schiffs innledningsinnlegg i den andre offentlige høringen fredag.

Truet

Advokat Daniel Goldman leder utspørringen for demokratene. På spørsmål fra han om hun følte seg truet av Donald Trump etter utasgnet: «Hun kommer til å bli utsatt for noe» i samtale med Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj, var Yovanovitch klar og tydelig:

– Ja, det gjorde jeg.

Det er første gang at hun forklarer seg i offentlighet. I forrige måned forklarte hun seg bak lukkede dører. Da sa hun at hun ble bedt om «å passe seg» før hun ble avsatt som ambassadør i april.

Det er ikke ventet at hun kan bidra med noe substansielt nytt om den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj, siden den fant sted flere måneder senere.

Allerede da fredagens høring startet angrep Donald Trump den tidligere ambassadøren på Twitter:

«Uansett hvor hun dro gikk det dårlig», skriver han.

– Det er veldig truende sa Yovanovitch på spørsmål om hva hun tenker om at USAs president angriper henne på Twitter, også under selve høringen.

Komiteleder Adam Schiff (D) stanset sågar høringen og leste opp Trumps meldinger på Twitter.

–  Donald Trump med vitnepåvirkning i «real time», sa Adam Schiff om Trumps tvitring til MSNBC i pausen

Nå vurederer demokratene å føye president Donald Trumps Twitter-angrep mot tidligere ambassadør Maria Yovanovitch til i riksrettssaken.

Demokraten Eric Swalwell, som er et av partiets medlemmer i etterretningskomiteen, sier at Trumps Twitter-angrep mot Yovanovitch fredag «skal vurderes» for innlemmelse i riksrettssaken, skriver The Guardian.

Det hvite hus avviser reaksjonene.

– Tvitringen var ikke vitnepåvirkning. Den var simpelthen presidentens mening, noe han har rett til å ha, sier Det hvite hus' pressetalskvinne Stephanie Grisham.

– Anstendig og president i samme setning? Gi deg

En annen demokrat i komiteen, Andre Carson, sier også at de vil vurdere om Trump med sine to meldinger fredag bedrev vitnepåvirkning.

Representantenes hus' leder Nancy Pelosi ble etterpå spurt om Trumps meldinger. Hun svarte at hun ikke hadde sett dem selv, men konstaterte at «vitnepåvirkning er et lovbrudd».

Pelosi gikk samtidig ut mot Trump da hun ble spurt om meldingene hans var anstendige.

– Anstendig og president i samme setning? Gi deg. Hvorfor skulle vi begynne å mene noe om det nå?, sa Pelosi.

«Krise i utenriksdepartementet»

Yovanovitch sier at hun var offer for en feilinformasjonskampanje som benyttet seg av «uoffisielle bakkanaler» og som førte til at hun ble fjernet fra stillingen som USAs ambassadør til Ukraina.

Hun sier at hun fortsatt lar seg overraske over at amerikanere stilte seg på siden til «ukrainere som foretrakk å følge de gamle korrupte reglene» for å få henne fjernet, skriver NTB.

Yovanovitch sier også at høytstående personer i utenriksdepartementet ikke forsvarte henne fra angrep som kom fra president Donald Trumps allierte, blant dem tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani. I sin forklaring i etterretningskomiteen i riksrettshøringen i Representantenes hus fredag sier hun at det nå er krise i utenriksdepartementet.

– Utenriksdepartementet hules ut fra innsiden på en konkurranseutsatt og komplisert tid på verdensscenen, sier hun.

Utskrift

Fredag ble det også klart at Trump offentliggjør utskriften av en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president i april, skriver NTB.

Dette var øyensynlig en ren gratulasjonsoppringing fra Trump til den nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj.

Den samtalen som er gjenstand for riksrettsgransking, skjedde først 25. juli.

Det er i denne samtalen Trump ba ukrainske myndigheter om å etterforske Joe Biden og hans sønn foran den kommende presidentvalgkampen i USA. Et sammendrag av samtalen ble offentliggjort av Det hvite hus i september.

I utskriften av samtalen fra april er det ingenting om Biden eller korrupsjon i Ukraina, men Trump får sagt at han en gang arrangerte en Miss World-konkurranse i Ukraina.