Verden

USAs budsjettunderskudd rekordhøyt

Budsjettunderskuddet under president Donald Trump har nådd nye høyder og er nå på drøyt 29.000 milliarder kroner, opplyser USAs finansdepartement.

Saken er oppdatert

Underskuddet i budsjettåret 2020 er dermed over tre ganger så stort som året før, noe koronapandemien har medvirket til.

Budsjettunderskuddet har imidlertid vokst jevnt siden Donald Trump overtok som president.

USAs statsgjeld har også økt kraftig under Trump og er nå på drøyt 250.000 milliarder kroner. Landets handelsunderskudd med omverdenen er samtidig høyere enn på 14 år.

Kongressen har hittil i år bevilget drøyt 28.000 milliarder i krisehjelp knyttet til pandemien, men lite tyder på at det blir enighet om en ny krisepakke før etter valget.

Les også: – Med nye fire år uten å tenke på gjenvalg, kan Trump gjøre akkurat hva han vil (+)

Lavere produksjon

Utsiktene for amerikansk økonomi er heller ikke lyse, 16 dager før valget der Trump utfordres av demokraten Joe Biden.

Industriproduksjonen i september falt med 0,6 prosent og var på sitt laveste siden koronapandemien rammet USA med full styrke i vår.

Les også: Frykter ny smittetopp – under tre uker før valget

Mange ledige

I forrige uke økte også antallet nye søknader om ledighetstrygd til 898.000, det høyeste nivået siden slutten av august.

Før pandemien rammet lå antallet søknader på rundt 200.000 i uka.

Rundt 22 millioner amerikanere mistet jobben da pandemien rammet i vår, og det er fortsatt 10,7 millioner færre sysselsatte enn i februar.

BNP krymper

I 2018 vokste USAs bruttonasjonalprodukt med 2,9 prosent, året etter med 2,3 prosent. I år ventes det ifølge OECD å krympe med 3,8 prosent.

50,5 prosent av de spurte mener likevel at president Donald Trump gjør en god jobb med amerikansk økonomi, mens 47,5 prosent mener at han gjør en dårlig jobb, viser et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene, utarbeidet av RealClearPolitics.

54,2 prosent mener Trump generelt gjør en dårlig jobb som president, mens 42,8 prosent mener at han gjør en god jobb, viser et vektet gjennomsnitt av meningsmålinger, utført av FiveThirtyEight.

Les portrett: Marian Hussain må på Stortinget: – Jeg har fått mye kjeft, spesielt fra kokko-Høyre (+)

«Kysse diktatorer i rumpa»

Samtidig får Trump kritikk.

Nevadas republikanske senator Ben Sasse har lite til overs for Donald Trump og langet ut mot presidenten under et valgkamparrangement.

Sasse deltok via telefon på valgkampmøtet, der han blant annet anklaget Trump for «å flørte med tilhengere av hvit overmakt» og for «å kysse diktatorer i rumpa».

Sasse hevdet også at Trump «bruker penger som en full sjømann» og at «familien hans har utnyttet presidentposten som en forretningsmulighet».

Nebraska-senatoren anklaget videre Trump for å være «narsissistisk» og «besatt av TV», kritiserte presidentens kvinnesyn og sa at han i private sammenhenger har gjort narr av evangelisk kristne, en viktig velgergruppe for Republikanerne.

Sasse, som stiller til gjenvalg, medgir at han aldri har vært noen tilhenger av Trump, som han frykter er i ferd med å drive unge velgere og kvinner permanent over til Demokratene.

Senatoren har liten tro på at Trump vil bli gjenvalgt 3. november, og han frykter også at Republikanerne vil miste flertallet i Senatet.

– Det kan ligge an til et blodbad for Republikanerne i Senatet, sa han.

– Hva i alle dager var det vi tenkte på, da vi mente at det var en god idé å selge en TV-besatt narsissist til det amerikanske folk, sa Sasse under telefonsamtalen, som er lagt ut på YouTube. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen