USAs president Donald Trump.

USA utviser 60 russiske diplomater og stenger konsulat i Seattle

USA og 14 EU-land utviste russiske diplomater mandag. Russland planlegger nå et motsvar, ifølge utenriksminister Sergej Lavrov, som siteres av Reuters.

Kilder i regjeringen til president Donald Trump betegner diplomatene som «spioner».

Gift

Ifølge kildene utvises diplomatene for å sende et signal til det russiske lederskapet om at USA ikke godtar det «uakseptabelt høye antallet» russiske etterretningsaksjoner på amerikansk jord. De utviste russerne har fått en ukes frist på å forlate landet.

En rekke vestlige land opplyste mandag at de utviser russiske diplomater som reaksjon på nervegiftangrepet i Salisbury. Angrepet, der den russiskutviklede giften Novitsjok ble brukt, rammet den russiske eks-spionen Sergej Skripal og hans datter den 4. mars.

Tilstanden til de to er fortsatt kritisk.

14 EU-land

Også 14 av EUs 28 medlemsland har bestemt seg for å utvise russiske diplomater på grunn av Salisbury-angrepet. 

Det kunngjorde EUs president Donald Tusk mandag.

– Ytterligere tiltak, inkludert nye utvisninger innenfor et felles EU-rammeverk, kan ikke utelukkes de nærmeste dagene og ukene, sa han.

Blant landene som utviser diplomater, er Tyskland, Polen og Danmark.

Fra før har Storbritannia utvist 23 russiske diplomater.

Mens Tyskland og Frankrike utviser fire russiske tjenestemenn hver, velger Danmark å sende ut to, ifølge Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

Mandagens utvisninger kommer i kjølvannet av nervegiftangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter i den engelske byen Salisbury.

Stats- og regjeringssjefene i EU vedtok i forrige uke en erklæring der de sa seg enige i den britiske regjeringens vurdering om at det høyst sannsynlig er Russland som er ansvarlig for angrepet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Noen annen troverdig forklaring fins ikke, fastslo EU-toppene.

Russland selv nekter for å ha hatt noe med nervegiftangrepet å gjøre. (NTB)