Verden

USA setter den iranske Revolusjonsgarden på terrorlista

Irans Revolusjonsgarde vil heretter bli regnet som en terrororganisasjon av USA, opplyser president Donald Trump.

– Dette sender en klar beskjed til Teheran om at å støtte terrorisme har alvorlige konsekvenser, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Trumps regjering har allerede innført omfattende sanksjoner mot Iran etter å ha trukket seg fra den internasjonale atomavtalen med landet.

Revolusjonsgarden er en iransk elitestyrke med over hundre tusen soldater. Det er første gang USA utpeker en del av et annet lands væpnede styrker som en terrorgruppe, ifølge flere medier.

Saken fortsetter under bildet

President Donald Trump pauses while speaking at the Republican Jewish Coalition's annual leadership meeting, Saturday April 6, 2019, in Las Vegas. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Donald Trumps regjering har allerede innført omfattende sanksjoner mot Iran etter å ha trukket seg fra den internasjonale atomavtalen med landet. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix

Banker kan straffes

Når den iranske Revolusjonsgarden blir klassifisert som en internasjonal terrororganisasjon, vil enhver institusjon eller person i USA som handler med garden, bli straffeforfulgt.

Penger som garden måtte ha i amerikanske banker, vil bli frosset.

USAs utenriksminister Mike Pompeo mener at også banker og finansinstitusjoner i andre land må rette seg etter den amerikanske beslutningen.

Regjeringen i Iran truer med å gjengjelde avgjørelsen om å terror-stemple Revolusjonsgarden. Iransk statlig TV hevder at klassifiseringen er et brudd på folkeretten.

Stor makt

Revolusjonsgarden ble dannet etter den islamistiske revolusjonen i 1979 og har som formål å beskytte prestestyret i Iran. Garden har i de påfølgende 40 årene fått svært stor makt i landet, ikke minst økonomisk.

En del av Revolusjonsgarden – Quds-styrken, som har fått navn etter det arabiske navnet på Jerusalem – støtter Irans allierte i andre land i Midtøsten. Blant disse er Syrias president Bashar al-Assad og Hizbollah i Libanon.

Glede i Israel

Klassifisering av Revolusjonsgarden som en terrororganisasjon er blitt vurdert også av tidligere amerikanske presidenter. Amerikanske etterretningsorganisasjoner har vært skeptisk til dette, siden det kan gjøre det vanskelig å ha kontakt med utenlandske tjenestemenn som har hatt kontakt med garden.

Regjeringen i Israel, som har et svært dårlig forhold til Iran, gleder seg over USAs beslutning. Den ble offentliggjort én dag før valget på ny israelsk nasjonalforsamling.

Statsminister Benjamin Netanyahu hevder beslutningen ble tatt etter en «forespørsel» fra ham.

– Takk for at du svarer på nok en viktig forespørsel fra meg, sier Netanyahu til Trump i en uttalelse mandag.

Mer fra Dagsavisen