Verden

USA sender soldater til Tyrkia

USA sender to batterier med luftvernraketter av typen Patriot til Tyrkia. De sender også 400 soldater som skal bemanne dem.

Forsvarsminister Leon Panetta undertegnet fredag en avtale om rakettene med tyrkiske myndigheter, da han besøkte militærbasen Incirlik sør i Tyrkia. Utplasseringen skal skje så raskt som mulig, opplyser en amerikansk talsmann.

Tyskland og Nederland skal også delta i utplasseringen med to batterier Patriotraketter og 400 mann hver. De to landene er ved siden av USA de eneste NATO-medlemmene som disponerer over slike våpen.

NATO-kontroll

– Alle seks batterier skal stå under NATOs kommando og kontroll. De skal ifølge tidsplanen være klare til bruk innen utgangen av januar neste år, het det på den amerikanske avisen New York Times' nettsider fredag.

Ifølge New York Times er Tyrkia spesielt bekymret over faren for at syrerne skal ta i bruk kjemiske våpen. Stridshoder med kjemiske kampstoffer kan bli sendt av gårde med gamle sovjetiskbygde raketter av typen Scud, som de syriske regjeringsstyrkene disponerer.

– Målet med utplasseringen er å gi et tydelig signal. Vi vil signalisere at USA, i tett samarbeid med sine NATO-allierte, vil støtte forsvaret av Tyrkia mot mulige trusler fra Syria, sier George Little som er talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Ba om hjelp

Fredag vedtok også Tyskland at det kan utplasseres patriotraketter i Tyrkia.

NATO-landet Tyrkia ba tidligere i år sine allierte om hjelp til å møte angrep fra Syria. Syriske raketter er flere ganger blitt skutt mot Tyrkia, som er en av de sterkeste kritikerne i regionen til regimet til president Bashar al-Assad.

NATO varslet for halvannen uke siden at alliansen godkjente Tyrkias anmodning om å få utplassert luftvernraketter på sitt område. Rakettene av typen Patriot er konstruert for å kunne skyte ned både fly og andre raketter.

Ifølge NATO er utplasseringen av slike raketter i Tyrkia et rent defensivt tiltak. Men Syria, Iran og Russland har alle tatt avstand fra planene om en slik utplassering, og hevdet at den vil svekke sikkerheten og stabiliteten i regionen.

Mer fra Dagsavisen