Riek Machar (t.v.) ble møtt av en sørsudansk delegasjon da han ankom Etiopias hovedstad Addis Abeba torsdag kveld. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

USA roser våpenhvileavtale

SUDAN: USA roser partene i konflikten i Sør-Sudan for å ha inngått en våpenhvileavtale, og sier begge sider nå raskt må sette den ut i livet.

Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørslederen Riek Machar undertegnet fredag en avtale om våpenhvile i landet etter fem måneders blodig konflikt.

– Dagens avtale om å umiddelbart stanse kampene i Sør-Sudan og å forhandle fram en overgangsregjering kan bety et gjennombrudd for Sør-Sudans fremtid, sier USAs utenriksminister John Kerry.

– Befolkningen i Sør-Sudan har lidd for mye og for lenge, legger han til.

Valg neste år

Våpenhvilen skal tre i kraft innen 24 timer.

– Jeg er glad for at vi i kveld har undertegnet en avtale, sa Machar til journalister fredag kveld.

Partene er også enige om at en overgangsregjering gir landet den beste sjansen til å gå fredelig videre fram mot et valg neste år. Hvem som skal sitte i en slik overgangsregjering er ennå ikke klart.

De to rivalene ble også enige om å åpne «humanitære korridorer» og samarbeide med FN, slik at hjelp kan komme fram til den hardt rammede befolkningen. Over fem millioner mennesker trenger nødhjelp.

Tusenvis drept

Borgerkrigen har krevd tusenvis – kanskje titusenvis – av menneskelig, og over 1,2 millioner mennesker er drevet på flukt.

Også Norges utenriksminister hilser avtalen velkommen.

– Avtalen kommer på et kritisk tidspunkt. Det er avgjørende at avtalen nå overholdes, sier utenriksminister Børge Brende fredag kveld.

I opptakten til møtet hevdet opprørerne at kampene har fortsatt med full styrke i Sør-Sudan, til tross for at Salva Kiir hadde gitt sine styrker ordre om våpenhvile.

Talsmann for regjeringshæren Philip Aguer sier at de siste kamprapportene han har fått, er fra torsdag.

Sjokkrapport

Verdenssamfunnet har lagt sterkt press på partene for å få en ende på krigen før giverlandene samler seg til en giverkonferanse for Sør-Sudan i Oslo om knapt halvannen uke.

Torsdag la FNs fredsoperasjon i Sør-Sudan (UNMISS) fram en rapport som gir et detaljert innsyn i det som har utspilt seg i Sør-Sudan de siste fem månedene.

Ifølge FN har begge parter stått bak grufulle krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene, og i rapporten blir drap, voldtekter, seksuell vold, tvungne forsvinninger og fengslinger listet opp.