Verden

USA henretter stadig færre

USA henretter færre og færre fanger. Det hjalp ikke Billy Wayne Coble (70), som ble henrettet torsdag.

Bilde 1 av 4

Det var i 1989 at Billy Wayne Coble drepte sin fraseparerte kones foreldre og broren hennes, i et trippelmord som i amerikanske medier ble betegnet som en iskald massakre. Coble ble dømt til døden i 1990. Torsdag kveld ble han henrettet i Huntsville i Texas.

Coble, som ble 70 år, var den tredje mannen som ble henrettet i USA så langt i 2019, og den andre i delstaten Texas. Mens antall henrettelser i USA har gått ned siden 1999, er Texas den delstaten som er mest ivrige på dødsstraff og henrettelser. Med 13 henrettelser i 2018, toppet Texas lista over delstater som henretter flest i USA det året.

Les også: Flere land vil ha stans i dødsstraff

USA alene

I fire år på rad har USA henrettet færre enn 30 fanger per år, et historisk lavt antall. 20 amerikanske delstater har gått bort fra den omstridte praksisen, som blant annet er kritisert av FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Sist ute med å forby dødsstraff var Washington, der delstatens øverste domstol i november 2018 slo fast at praksisen ble utført på «tilfeldig vis og basert på hudfarge».

USA er det eneste vestlige landet som har dødsstraff, men også der er oppslutningen om den omstridte straffemetoden på vei ned.

USAs president Donald Trump er en høyrøstet forsvarer av bruken av dødsstraff, og har sagt han vil instruere det amerikanske justisdepartementet til å søke dødsstraff for narkotikasmuglere.

Les også: Lever for å stoppe dødsstraff

Nedgang i verden

Tallene i USA følger en internasjonal trend: Stadig færre land bruker dødsstraff. Land som har gått vekk fra henrettelser som straffemetode har gått opp de siste årene, fra 48 i 1991 til 106 land som ved lov forbød dødsstraff i 2017. Ifølge Amnesty International har 142 stater forbudt bruken av dødsstraff enten ved lov eller i praksis.

Ett land som skiller seg markant ut er Kina. Kinesiske myndigheter opplyser ikke antall henrettelser, men Amnesty International tror tallet er godt over 1.000 i året. Kina og Iran (over 507 henrettelser), Saudi-Arabia (146), Irak (minst 125) og Pakistan (minst 60), sto for brorparten av henrettelser på verdensbasis i 2017, ifølge Amnesty International.

Cobles siste ord

Coble, som er veteran fra Vietnamkrigen, har innrømmet drapet, men har hele tida sagt han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU har tatt Cobles sak, og peker på en rettssak full av feil og ukvalifiserte ekspertvitner. Det har ikke hjulpet.

En domstol har beskrevet Coble som en stillferdig mann som «ikke har hatt en eneste disiplinsak mot seg». Cobles kallenavn var «Mr. Fem dollar». Hans siste ord var: «Det blir fem dollar. Jeg elsker deg. Jeg elsker deg. Jeg elsker deg».

Mer fra Dagsavisen