Verden

USA hardt ut mot Kina etter tollinnførsel

Det hvite hus anklager Kina for å «forvrenge det globale markedet» etter at kineserne mandag innførte toll på 128 amerikanske varer.

– I stedet for å gå etter rettferdig amerikansk eksport må Kina stanse dets urettferdige handelspolitikk som er skadelig for USAs nasjonale sikkerhet og som forvrenger det globale markedet, sier talsperson for Det hvite hus, Lindsay Walters, i en uttalelse.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua meldte mandag at Kina innfører en toll på 15 prosent på frukt og 25 prosent på andre varer som svinekjøtt. Til sammen skal det være snakk om 128 ulike amerikanske varer som blir rammet av tollsatsene, som innføres umiddelbart.

Ifølge kinesiske myndigheter skal tollen sikre Kinas interesser og balansere tapene som Kina påføres som følge av at USA har innført en toll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium.

Børsene i både Kina, Japan og Sør-Korea raste i åpningstimene tirsdag, men hentet seg noe inn utover dagen, etter mandagens kunngjøring fra Kina om innføring av toll på amerikanske varer.

I Japan endte Nikkei-indeksen i Tokyo ned 0,45 prosent, mens den bredere Topix-indeksen falt 0,29 prosent. I Kina falt Shanghai-børsen med 0,84 prosent, og i Sør-Korea krøp Kospi-indeksen ned med 0,07 prosent.

I Hongkong så det lenge ut til at Hang Seng-indeksen også skulle ende ned, men utover dagen snudde utviklingen, og ved stengetid var børsen opp 0,15 prosent.

En årsak til nedgangen rundt åpningstider var frykt for at Kinas beslutning om å øke tollsatsene for en rekke amerikanske varer vil utløse en bredere konflikt som vil føre til en nedgang i internasjonal handel, skriver AP.

En annen årsak var nedgangen på Wall Street mandag. Dow Jones falt med 1,9 prosent, Standard & Poor's falt med 2,2 prosent, og teknologitunge Nasdaq falt med 2,7 prosent på en dag der særlig teknologiselskapene slet.

Etter å ha sett de asiatiske markedene hente seg inn på tampen av tirsdagen, slår den japanske børsanalytikeren Makoto Sengoku fast at nedgangen i USA ikke var ille nok til å ødelegge børsdagen i Asia.

– Påvirkningen fra det amerikanske markedet viste seg å ikke være så ille at det utløste frykt her, på grunn av håp om at konfliktnivået skal roe seg i de kommende ukene, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen