USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent

Til tross for utvidet nasjonal nedstengning av virksomheter, har Trump-administrasjonen vedtatt at våpenbutikker kan forbli åpne fordi det er «nødvendig».

Etter flere dager med lobbyvirksomhet fra blant annet våpenorganisasjonen NRA, har sikkerhetsdepartementet i USA kommet med en rådgivende erklæring om at våpenhandlere bør betraktes som en viktig tjeneste, akkurat som matbutikker, apotek og sykehus, og derfor kan holde åpent.

Departementet påpeker at erklæringen kun er en veiledning for landets delstater, byer og tettsteder.

Les også: Virus-redde amerikanere i kø for å kjøpe våpen

Ber om innsyn

Så langt har de fleste delstatene i landet valgt å la våpenbutikkene forbli åpne, og salget av våpen har økt betydelig siden virusutbruddet startet.

16. mars hadde antall bakgrunnskontroller for å kunne kjøpe våpen økt med hele 300 prosent, sammenlignet med samme dato i 2019.

Flere våpenkontrollorganisasjoner har reagert på erklæringen fra sikkerhetsdepartementet. Mandag søkte en av dem, Brady-gruppen, med begrunnelse i loven om informasjonsfrihet, om innsyn i eposter og dokumenter fra sikkerhetsdepartementet, for å se hvorfor de kom til beslutningen, og om de i forkant hadde konsultert helseeksperter.

Sigbjørn Mostue: Han skrev roman om pandemi fra Asia. Nå ser han det skje (Dagsavisen+)

Takker Trump

Samtidig som erklæringen mottar kritikk, takker NRA president Donald Trump for sikkerhetsdepartementets vedtak.

NRA har vært en stor støttespiller for Trump og ga rundt 30 millioner amerikanske dollar til hans kampanje i 2016.

Tomme gater og torg: Vi skal holde oss hjemme. Ingen vet hvor lenge (+)