Verden

USA delt på midten

Republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, har spist opp Barack Obamas klare forsprang de siste to ukene. I kveld skal de to diskutere Libya og Iran foran opptil 70 millioner TV-seere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NEW YORK (Dagsavisen): Det er duket for tredje og siste TV-debatt mellom USAs president, Barack Obama, og motstanderen, Mitt Romney, i en valgkamp som splitter USA på midten. I det siste gjennomsnittet av flere nasjonale meningsmålinger er det dødt løp: Både Barack Obama og Mitt Romney får en oppslutning på 47 prosent, ifølge Real Clear Politics.

Det er ventet at opptil 70 milloner amerikanere benker seg foran TV-skjermen i kveldens siste debatt, der utenrikspolitikk står i fokus.

Libya og Iran

Etter Barack Obamas dårlige innsats i valgkampens første debatt, har Mitt Romney klatret jevnt og trutt på meningsmålingene. Men det er i vippestatene, delstatene som ingen av kandidatene er sikre på å vinne, at kampen virkelig står. Her ligger USAs president langt bedre an enn motstanderen. Barack Obama leder med drøye to prosentpoeng i Ohio, en av de viktigste vippestatene, mens Romney har et knapt forsprang i Florida, der kveldens debatt finner sted. 270 valgmenn trengs for å vinne Det hvite hus.

Det er ventet at Mitt Romney vil gå hardt ut mot måten Obama-administrasjonen har håndtert angrepet mot USAs konsulat i Benghazi i Libya tidligere i høst på. USAs ambassadør Christopher Stevens ble drept i angrepet. I tillegg er Israel og Irans atomprogram hete temaer. New York Times varslet nylig at Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, har sagt ja til dialog med Det hvite hus - etter valget. Obama-administrasjonen avviser at de har noen avtale om å møte iranske myndigheter.

Bare to uker igjen

Kveldens debatt kan bli helt avgjørende for resultatet 6. november, mener Dan Balz i Washington Post: «Aldri før har debatter spilt en så viktig rolle», skriver Balz.

Etter kveldens debatt har kandidatene to ukers valgkamp igjen og tette programmer: Barack Obama skal reise gjennom Iowa, Colorado, Nevada, Florida og Virginia, før han vender tilbake til Chicago for å stemme. På veien skal han ringe velgere som ikke har bestemt seg ennå.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Svært strenge regler

Ingen av kandidatene kommer til å bli overrasket under en direktesendt TV-debatt. Det har de sammen sørget for på forhånd.

Heidi Taksdal Skjeseth

Det er lite som blir overlatt til tilfeldighetene når USAs president, Barack Obama, møter motstanderen, Mitt Romney, til direktesendt debatt. I en 21 sider lang kontrakt forhandlet fram og skrevet under av de to partiene og Kommisjonen for presidentdebatter, er partene enige om å følge en rekke detaljerte regler.

Kandidatene har ikke lov til å stille hverandre noen spørsmål.

De har ikke lov til å utfordre motparten til å komme med løfter.

De får ikke lov til å gå utenfor et på forhånd bestemt område på scenen.

Under det såkalte folkemøtet under forrige debatt fikk ikke «folket» lov til å stille oppfølgingsspørsmål.

TV-kameraene skal ifølge kontrakten heller ikke filme noen av kandidatenes umiddelbare reaksjoner på motstanderens argumenter.

Gawkers John Cook mener kontrakten viser at «begge sider er vettskremte ved tanken på at noe i nærheten av noe spontant kan skje» og mener den er et desperat forsøk på å unngå noe uventet.

Reglene har langt ifra blitt fulgt til punkt og prikke: TV-skjermen har ofte vært delt, så seerne kan følge med på begge kandidatene samtidig. Under folkemøtet sist tirsdag fulgte moderator Candy Crowley opp flere spørsmål fra publikum, og hun korrigerte Mitt Romney, som selv stilte Barack Obama direkte spørsmål.

heidit@dagsavisen.no

Mer fra: Verden