Verden

Uriaspost for Iraks nye statsminister

SPENT: Iraks nye statsminister er klar etter en langvarig maktkamp. Haidar al-Abadi tar over i et land på randen av oppløsning.

PROFILEN

Hvem: Haidar al-Abadi

Hva: Iraks nye statsminister

Han kan ikke beskyldes for ikke å ha kjempet for sin plass, avtroppende statsminister Nouri al-Maliki. Etter åtte år ved makten varslet Maliki sent torsdag at han går av, flere dager etter at parlamentets president hadde utpekt Haidar al-Abadi som ny statsminister. Maliki hadde kjempet med nebb og klør for å beholde jobben, men et økende press fra en rekke politiske grupper, inkludert egne partifeller, ble for mye. Ikke minst har USA presset for å få ham ut, og nå er det klart at Haider al-Abadi tar over.

Eksil i Storbritannia

Haider al-Abadi skal ta over i en av de vanskeligste periodene for Irak det siste tiåret, etter at den ekstreme gruppen Den islamske stat har stormet fram i landet. Han må gjøre det Maliki ikke klarte: å bygge bru mellom ulike grupperinger i Irak. Maliki beskyldes for tvert imot å ha vært en sekterisk og svært splittende statsminister.

Haider al-Abadi er i likhet med Maliki medlem av sjiapartiet Dawa. Han har vært regnet som en støttespiller til Maliki det siste tiåret. Han er utdannet elektroingeniør, og tok en doktorgrad i Storbritannia i 1981. Han bodde og arbeidet i Storbritannia gjennom det meste av 1980- og 90-tallet. Han holdt seg i eksil fordi medlemmer Dawa-partiet ikke levde under trygge forhold mens Saddam Hussein styrte. To av hans brødre, som også var aktive i Dawa, ble henrettet, og en tredje fengslet i ti år.

Moderat

Etter Saddam Husseins fall i 2003 vendte han tilbake til Irak, og ble kommunikasjonsminister i overgangsregjeringen. Siden 2006 har han vært medlem av nasjonalforsamlingen. Han har ledet flere viktige komiteer, senest finanskomiteen. I juli ble han valgt til parlamentets visepresident.

Abadi omtales som mindre splittende enn sin forgjenger, og er ansett som mer moderat innenfor Daea-partiet. Han er ventet å komme godt overens med regjeringer i andre land, blant annet i Vesten. Men også nabolandet Iran har anerkjent valget av Abadi.

- Navnet hans ville kanskje ikke kommet opp uten støtten fra iranerne og amerikanerne, sier den tidligere britiske diplomaten Gerad Russell til BBC.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen