Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd

Det er erklært unntakstilstand på Samoa etter flere dødsfall som knyttes til et meslingutbrudd som har spredt seg over stillehavsnasjonen.

Alle skoler er stengt, og myndighetene har forsøkt å stoppe alle sammenkomster der mye folk kan samle seg, skriver Reuters.

Myndighetene på Samoa erklærte meslingepidemi i landet etter de første dødsfallene i oktober. Siden da har minst seks personer dødd av sykdommen. Fem av dem er barn under to år.

Av de 716 personene som mistenkes å ha fått meslinger, har 40 prosent måttet legges inn på sykehus.

Fra helgen ble meslingvaksine obligatorisk for innbyggerne. Bare rundt to tredeler av befolkningen på 200.000 er blitt vaksinert.

– Som det ser ut nå, med den lave andelen vaksinerte på Samoa, forventer vi at det verste er foran oss, sier nasjonens helsedirektør Leausa Take Naseri.

Fredag sa New Zealands utenriksminister Winston Peters at de har sendt 3.000 vaksiner og tolv sykepleiere til Samoa.

– Meslinger er svært smittsomt, og utbruddet har tatt liv på Samoa. Det er i alles interesse at vi samarbeider for å stoppe spredningen, sier Peters.

På Tonga, en annen stillehavsstat omtrent 900 km fra Samoa, er det blitt registrert 25 bekreftede eller mistenkte meslingtilfeller.

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som i verste fall kan føre til døden. Sykdommen var inntil nylig nærmest utryddet i vestlige land, takket være god vaksinedekning.

De siste årene har antall utbrudd begynt å øke, samtidig som stadig flere har blitt skeptisk til vaksinering. (NTB)