Verden

Unntakstilstand i Thailand

RO OG ORDEN: Regjeringshæren i Thailand har innført unntakstilstand, men understreker at det ikke er snakk om et militærkupp.

Hærsjefen i Thailand ber om nye samtaler mellom opposisjonen og regjeringen etter at militæret har innført unntakstilstand i landet.

Unntakstilstanden ble kunngjort på hærens egen TV-stasjon av forsvarssjef Prayuth Chanocha. Han understreker at det ikke er snakk om et militærkupp.

– Dette er for å gjenopprette ro og orden. Vi ber alle sider om å komme sammen til samtaler for å finne en vei ut for landet, sa generalen til pressen tirsdag.

Forbud mot protestmarsjer

Han understreket at regjeringen fortsetter som før. Unntakstilstanden innebærer forbud mot protestmarsjer og mediene i landet er underlagt sensur. Ti TV-stasjoner har fått ordre om å stanse sendingene.

– Mediene må samarbeide for å fortelle folk at dette ikke er noe kupp, sier en talsmann for regjeringshæren.

Harde sammenstøt

28 mennesker er drept og flere hundre er såret i harde sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av statsminister Yingluck Shinawatra de siste månedene.

Yinglucks svar på protestene var å utlyse nyvalg 20. juli, men Thailands valgkommisjon har anbefalt at valget utsettes på grunn av urolighetene.

Thailands forfatningsdomstol avsatte Yingluck tidligere i måneden, og landet styres av en midlertidig regjering under ledelse av tidligere handelsminister Niwattumrong Boonsongpaisan.

Ifølge hærsjefen vil forsvaret gripe inn mot alle som bruker våpen og som skader sivile.

Som normalt

Norges ambassadør til Thailand sier at situasjonen i landet ikke har forandret seg veldig etter at militæret innførte unntakstilstand.

– Livet går stort sett som normalt. Det er unntakstilstand, men det er ikke et militærkupp. Det er litt pussig at den ble innført nå, for vi synes ikke situasjonen har eskalert de siste dagene, sier ambassadør Katja Christina Nordgaard til NTB på telefon fra hovedstaden Bangkok.

Hun ber nordmenn som er i landet om å unngå politiske demonstrasjoner og folkeansamlinger. Samtidig bør de følge med på hvordan situasjonen utvikler seg i lokale medier og på ambassadens nettsider.

Ikke orientert

Regjeringen i Thailand ble ikke orientert om unntakstilstanden på forhånd, men hadde i morgentimene tirsdag ingen motforestillinger.

– Den midlertidige regjeringen eksisterer fortsatt og Niwattumrong er fungerende statsminister. Alt er normalt, bortsett fra at det er de militære som har ansvaret for alle sider ved den nasjonale sikkerhet, sier Niwattumrong nære rådgiver Paradon Pattanatabut.

De militære har gjentatte ganger truet med å ta de nødvendige grep dersom den politiske volden ikke avtar.

– Unntakstilstanden kan tolkes på to måter. Enten positivt, med at militære forsøker å presse partene til å inngå et politisk kompromiss. Ser man derimot på historien, er det ikke utenkelig at de militære tar makten selv gjennom et kupp. Men foreløpig har de ikke kastet regjeringen, selv om det er det protestbevegelsen ber om, forteller Nordgaard.

Rødskjorter

Striden i Thailand står mellom tilhengerne og motstanderne av den avsatte statsministeren. Yinglucks tilhengere, de såkalte rødskjortene, hevder at hun har vært utsatt for et kupp.

Motstanderne mener på sin side at landet i realiteten har vært styrt av statsministerens storebror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Han ble styrtet i et militærkupp i 2006 og har siden levd i eksil.

Yinglucks motstandere har tapt alle valg de har stilt opp i og krever derfor at det skal opprettes et folkeråd med håndplukkede representanter fra ulike sektorer. Valg vil de ikke ha.

Dersom valget blir gjennomført som varslet 20. juli er det ventet at regjeringspartiet Phuea Thai kommer til å vinne med god margin.

Mer fra Dagsavisen