Verden

Unntakstilstand for Merkel

Angela Merkel blir møtt av 7.000 politifolk og massedemonstrasjoner i gatene når hun besøker Aten for første gang siden krisen i dag.

Men symbolreisen kommer for seint, mener kritikerne. Tysklands forbundskansler Angela Merkel har ikke vært i Aten siden den økonomiske krisen startet.

Hellas er det hardest rammede kriselandet og det er rett og slett dårlig stil at Merkel ikke har funnet tid til å besøke de kriserammede grekerne før nå, kritiserer sosialdemokrat og opposisjonspolitiker Carsten Schneider.

- Kansleren var sist i Hellas i 2007. Å komme med råd fra kontorpulten i Berlin gjør seg dårlig, sier Schneider til den tyske TV-kanalen ARD.

I Aten skal Merkel gi råd om hvordan landet skal unngå å gå fullstendig konkurs ansikt til ansikt med grekerne. Men når eurosonens mektigste statssjef endelig kommer blir hun ikke tatt imot med åpne armer.

I løpet av kriseårene har tonen mellom kriserammede Hellas og mektige Tyskland blitt skarpere og mer aggressiv, og mange grekere gir langt på vei Tyskland skylda for landets voksende problemer.

Forberedt på bråk

Derfor står 7.000 politifolk fra hele landet klare for å passe på statsleder Merkel under oppholdet i Aten. Blant befolkningen vokser sinnet mot krisetiltakene som gir vanlige folk en stadig tøffere hverdag og viser få tegn til bedring.

De største fagforeningene og venstreopposisjonelle har annonsert en tre timer lang streik og en massedemonstrasjon i sentrum av hovedstaden i dag. Politiet er forberedt på opptøyer og unntakstilstand under Merkels besøk. Også ved den tyske ambassaden og det tyske Goethe-instituttet er det satt i verk økte sikkerhetstiltak, skriver tidsskriftet Der Spiegel.

- Vi vil mobilisere alle vi kan til gatene, sier en talsperson for den venstreradikale koalisjonen Syriza.

Den anti-tyske stemningen i Hellas har vokst i løpet av den økonomiske krisen, konkluderer den greske forskeren George N. Tzogopoulos i en fersk rapport fra det tyske utenrikspolitiske instituttet DGAP i Berlin. Den generelle skepsisen mot alle som kommer utenfra har økt, men Tyskland demoniseres i den offentlige debatten og framstilles som hovedansvarlig for Hellas‘ gjeldsproblemer. Kritikken handler om at Berlin har reagert for tregt på den greske krisen, den tyske kutt- og sparepolitikken hindrer ny vekst og tyske politikere bruker en aggressiv retorikk for å vinne velgere på hjemmebane, skriver Tzogopoulos i rapporten.

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble vil ikke ha noe av at enkelte mener Tyskland har skyld i den greske tragedien og sa klart ifra i et TV-intervju på kanalen ZDF i helgen.

- De som innbiller grekerne at den tyske regjeringen eller Europa har skylda for situasjonen de har havnet i, de juger, sa Schäuble.

Tom pengekasse

Angela Merkel vil verken ha med seg penger eller konkrete løfter om noe mer hjelp til Hellas, men signaleffekten er viktig og Merkels besøk blir tolket som at eurosonens mektigste har bestemt at det er viktig å beholde Hellas i eurosonen.

Tre måneder etter det greske parlamentsvalget har regjeringen fortsatt ikke greid å bli enig med den såkalte troikaen om neste års budsjettkutt og innsparinger. De internasjonale långiverne i troikaen holder tilbake neste utbetaling av kriselån fram til det er klart hvorvidt greske myndigheter overholder sin del av låneavtalen og kutter utgiftene.

Hellas‘ statsminister Antonis Samaras varslet i helgen at landet ikke greier seg gjennom november uten ny tilførsel av penger.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen