Russlands president Vladimir Putin har undertegnet en ny lov som forbyr amerikanske familier å adoptere russiske barn. FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Underskrev omstridt adopsjonslov

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et omstridt lovforslag som forbyr amerikanere å adoptere russiske barn.

MOSKVA: Lovforslaget trer ifølge Kreml i kraft 1. januar og er en reaksjon på en amerikansk lov som er ment å straffe russere anklaget for menneskerettsbrudd eller som var involvert i dødsfallet til den regimekritiske fengslede advokaten Sergej Magnitskij i 2009.

Russiske myndigheter opplyser at 52 barn som var klare for adopsjon til USA, nå skal bli adoptert bort til russiske familier i stedet.

Den nye adopsjonsloven ble like før jul vedtatt av Dumaen, men var ikke gyldig før Putin hadde signert den fredag. Den nye loven forbyr også politiske organisasjoner og lobbygrupper som er finansiert av USA.

 

Frikjent

Samtidig som den nye adopsjonsloven ble undertegnet, ble russeren Dmitirj Kratov fredag frikjent for uaktsomhet i forbindelse med Sergej Magnitskijs død. Dødsfallet utløste en diplomatisk krise mellom USA og Russland.

Domstolen konkluderte med at Kratov, som var visedirektør i Butirka-fengselet, var uskyldig i tiltalen om uaktsomhet. Han hadde derimot gjort alt han kunne for å hjelpe Magnitskij, mente dommeren.

 

Svartelistet

Sergej Magnitskij ble fengslet i 2008. Han ble alvorlig syk i fengselet, men ble nektet behandling, og døde i november 2009. Ifølge russiske menneskerettsaktivister døde han som følge av å ha blitt mishandlet av fengselsbetjenter.

Magnitskijs skjebne ble fordømt internasjonalt og førte til at USA vedtok en ny lov som svartelister russiske embetsfolk som skal ha vært involvert i advokatens død. Det er altså denne loven som nå har ført til den nye russiske adopsjonsloven.