Underhusets tidligere leder: – Brexit er vår største tabbe etter krigen

For en knapp uke siden gikk John Bercow av som leder av det britiske Underhuset. Nå hever han røsten i brexitdebatten.

Kun dager etter at han ga seg, og ble erstattet av Lindsay Hoyle, snakker Bercow ut om brexit. Bercow, som en rekke ganger ble beskyldt for å være brexit-motstander mens han var leder av Underhuset, røper nå at han er på nei-siden.

– Jeg tror ikke det (brexit) vil hjelpe Storbritannia. Brexit er den største tabben i dette landet etter krigen. Jeg har respekt for statsministeren (Boris Johnson), men brexit hjelper oss ikke. Det er bedre å være en del av maktblokken (i EU), sier Bercow til La Repubblica-journalist Antonello Guerrera, skriver The Guardian.

I intervjuet er Bercow imidlertid klar på at han ikke har prøvd å stikke kjepper i hjulene for brexit i sin rolle som leder.

– Parlamentet har stoppet brexit fram til nå, ikke jeg.

Les også: Nå har britene valgt ny leder av Underhuset – Hoyle blir Bercows etterfølger

Da brexitdebatten var på sitt heftigste tidligere i høst, kunngjorde Bercow at han ville gå av 31. oktober, samme dag som britene skulle forlate EU. Brexit er utsatt, men Bercow ble ikke sittende på overtid. Forrige torsdag var det derfor slutt.

Da hadde han ifølge BBC sagt sitt karakteristiske «Order!» nærmere 14.000 ganger. Men han har ikke bare styrt andres taletid, Bercow har selv snakket lenge og vel. De siste hundre årene er det ingen av Underhusets ledere som har tatt ordet like mye som ham, skriver NTB.

Les også: Underhuset fikk ikke stemme over brexitavtalen på nytt