Ukrainske soldater har de siste ukene vært i beredskap, her fotografert ved en kontrollstasjon i nærheten av Slavjansk øst i UkrainaFOTO: REUTERS / NTB SCANPIX

Ukrainske styrker klare til kamp

KRISE: Ukrainas militære styrker er i «full kampberedskap» i tilfelle Russland invaderer landet, sier landets fungerende president.

Allerede tidlig i mars innkalte det ukrainske forsvaret alle militære reservestyrker til tjeneste for å få styrkene kampklare så raskt som mulig.

– Våre væpnede styrker er i full kampberedskap. Den russiske krigstrusselen mot ukrainsk fastland er tydelig, sa president Oleksandr Turtsjynov onsdag.

Flere titalls tusen russiske soldater har i ukevis stått på grensen til Ukraina, og de ukrainske militærstyrkene kan ikke måle seg med de russiske.

De nye makthaverne i Kiev har flere ganger advart om at landet står på randen av katastrofe, men regjeringen i Moskva bedyrer at den ikke har til hensikt å invadere Ukraina.

Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya 21. mars etter en folkeavstemning som ga stort flertall for at halvøya skulle bli underlagt Moskva. USA og EU har ikke anerkjent folkeavstemningen, og EU og USA har innført sanksjoner mot Russland på grunn av krisen.

Siden annekteringen av Krim har prorussiske separatister okkupert en rekke offentlige bygninger i flere byer øst i Ukraina.