Tallet på sivile drepte under den USA-ledede koalisjonens angrep mot IS øker kraftig under ledelse av USAs president Donald Trump, sier Chris Woods, leder for AirWars. Organisasjonen innhenter informasjon om sivile drepte i Syria, Irak og Libya.

– Ubehagelig for Norge

Han leder organisasjonen som teller de sivile drepte i Irak og Syria. Nå advarer AirWars-lederen Norge om at for mange sivile drepes under angrep fra koalisjonen som vi deltar i.

 

– Under Donald Trumps ledelse av koalisjonen mot IS har det skjedd et hopp i tallet på sivile drepte. Fra februar til mars økte tallet på sivile drepte med 500 prosent, sier Chris Woods, leder for den uavhengige britiske organisasjonen AirWars, til Dagsavisen.

Organisasjonen innhenter informasjon om sivile drepte i kampen mot IS i Syria, Irak og Libya.

Kommentar: Han er i ferd med å gå av med seieren som vår tids mest fremgangsrike massemorder. (Roger Hercz)

– 70 prosent

Forrige uke mistet IS kontrollen av byen Tal Afar i Irak. I den siste fasen i kampen mot IS har de sivile tapstallene i byene Mosul i Irak og Raqqa i Syria vært langt høyere forventet, sier Woods. 1.700 sivile eller flere har blitt drept under angrep ledet av USA i og ved Raqqa siden mars, ifølge AirWars’ tall. Siden operasjonen for å gjenvinne IS sitt selverklærte hovedkvarter startet 6. juni, kan 860 sivile, blant dem 150 barn, være drept, ifølge AirWars. Ifølge FN utførte koalisjonen 1.094 luftangrep i og ved Raqqa, en økning fra 645 i juli. Det utgjør en økning på nær 70 prosent. Woods mener økningen av sivile drepte blant annet skyldes at Trump har lempet på kravene om å beskytte sivile.

– IS blander seg med sivile i tett befolkede områder. Er ikke det årsaken til at flere sivile drepes?

– Jo, IS anholder hundrevis av sivile og bruker dem som menneskelige skjold. Men selv om man tar dette med i betraktning, stiger tallet på sivile drepte mer enn forventet, sier Woods.

I august dokumenterte Amnesty hvordan minst 95 sivile ble drept i angrep fra koalisjonen i juni og juli. Siden den gang er offensiven trappet opp. De siste månedene er USA anklaget for å ha bombet boligområder, bakerier, postkontorer, moskeer, biler som kjører pasienter til sykehus og en provisorisk flyktningleir, ifølge NTB. Koalisjonen oppjusterte nylig tallet på sivile drepte i Syria og Irak til 685 siden konfliktens begynnelse. Torsdag advarte FN mot at koalisjonen glemmer forpliktelsen om å beskytte sivile, når kampen om Raqqa blir utført på bekostning av siviles liv. FN kaller tapet av sivile «ekstremt høyt».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Fører fiendens krig

Woods mener økningen bør få deltakere i den USA-ledede koalisjonen mot IS til å stille seg noen spørsmål.

– Dette handler om hvilke kriger vi fører. Og om vi ender med å føre våre kriger slik våre fiender ønsker at vi skal føre dem, ved å bevege oss inn i tett befolkede byer. Det handler om moralsk ansvar.

– Hvilke konsekvenser bør det få for USAs allierte, som Norge?

– USAs tidligere president Barack Obama var mer opptatt av å begrense sivile skader under krigføring. De sivile tapene øker under Trump. Det stiller Norge i en ubehagelig posisjon.

Det er et dilemma å skulle avslutte en krig raskt for å beseire en terrororganisasjon, sier den tidligere gravejournalisten.

– For mange dør

– Samtidig kan det føre til at flere sivile dør samlet sett, i løpet av en kortere periode.

USAs allierte må tenke seg om, mener han.

– Spørsmålet Norge bør stille seg, er om dere oppnår det dere ønsker i koalisjonen. Eller dør for mange sivile ved at man har hastverk?

Et høyt antall sivile drepte kan også skape problemer for bekjempelse av terrororganisasjoner som IS på lengre sikt, mener Woods. Høye sivile tapstall kan nøre opp under IS’ narrativ om at koalisjonen dreper tusenvis av sivile liv – og ikke bryr seg om det, advarer han.

Etterlyser åpenhet

AirWars har kritisert den USA-ledete koalisjonen for å ikke publisere hvilke land som står bak ulike angrep. Det er viktig at de deltakende landene ikke kan «gjemme seg i en flokk», mener han.

– I kampen mot IS utsettes sivilbefolkningen i Syria og Irak for vold. De får familiemedlemmer drept fordi de befinner seg i disse landene. De har rett til å få vite hvordan egen familie ble drept og hvem som drepte dem. De har rett på erstatning eller unnskyldning. Den vestlige koalisjonen skal ikke være ansiktsløs.

Selv om faren for sivile tap øker i byer, er det likevel en legitim debatt om hva som skal være grensen for «akseptable tap» i kampen mot IS.

– Det må landene være ærlige om. Det finnes ingen perfekte bomber som ikke skader sivile, selv om det er noe land ofte sier. NATO-allierte sa det under bombingen av Libya.

Informasjonen som AirWars baserer sine rapporter på kommer fra lokalbefolkning i Syria og Irak, og 99 prosent er på arabisk, ifølge Woods. Sosiale medier er en hovedkilde fordi tradisjonelle medier ofte er ødelagt i disse landene. Det kan være en person som deler informasjon om at et luftangrep har drept et familiemedlem eller tvitrer om en god venn, forteller han.