Verden

Tyskland vi ikke endre finanspakten

Frankrikes påtroppende president François Hollande vil endre finanspakten. Men Tyskland sier nei.

Hollande tas i ed 15. mai. Noe av det første han gjør etter det, er å reise til Tyskland for å møte statsminister Angela Merkel. Han vil forsøke å overbevise henne om at vekststimulerende tiltak er vel så viktig som kraftige innstramminger for å få bukt med krisen i eurosonen.

I tospann med avtroppende president Nicolas Sarkozy har Merkel stilt omfattende innstramminger som krav for kriselån til Hellas, Irland og Portugal.

Men budsjettkutt er ikke nok til å løse problemene, mener Hollande. Han krever derfor en reforhandling av eurolandenes finanspakt fra i fjor, og vil ha inn tiltak som fremmer vekst.

– Reforhandling umulig

Men det er ikke den tyske regjeringen villig til.

– Vi er av den oppfatning at det ikke er mulig å reforhandle finanspakten. Den er ferdig forhandlet og undertegnet av 25 land, sa Merkel på en pressekonferanse mandag.

Hun understreket at det gode forholdet til Frankrike vil bli videreført også med Hollande som president.

– Men vi snakker om to sider av samme sak. Framgang er bare mulig via solid økonomi pluss vekst, påpekte Merkel.

Høy ledighet

Med en arbeidsledighet i Europa som er på sitt høyeste nivå siden eurosamarbeidet startet, er det lettere sagt enn gjort å få til økonomisk vekst raskt, påpeker Maurice Fraser, analytiker ved den London-baserte tenketanken Chatham House.

– Her er det muligheter for mye friksjon. Kan de endre ordlyden? Vil Hollande slå seg til ro med bare en vag endring? spør Fraser.

25 av de 27 eurolandene har stemt for finanspakten, som i det store og hele ble forhandlet fram av Merkel og Sarkozy. Kun Storbritannia og Tsjekkia stemte nei.

– Det vil ta lang tid å forhandle med Tyskland om endringer, hvis det overhodet blir mulig, sier Fraser.

Og markedene viste ingen stor entusiasme verken for den franske valgvinneren eller for valgresultatet i Hellas søndag, der de to størst partiene mistet flertallet i nasjonalforsamlingen. Børsene i Asia falt med nærmere 2 prosent, og i Europa sank kursene markant rett etter åpningstid.

Stoltenberg positiv

Hollande får imidlertid støtte hos andre europeiske ledere, deriblant hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi har en arbeidsledighetskrise i Europa. Stadig flere erkjenner at vi ikke bare kan spare oss ut av krisen. Det er behov for budsjettbalanse, men også for vekst, og flere og flere erkjenner dette, sier Stoltenberg til NTB.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso sier at han har tiltro til Hollande.

– Vi har helt klart et felles mål: å få den europeiske økonomien i gang igjen for å skape varig vekst, sa han.

Storbritannias statsminister David Cameron sier han vil jobbe tett med Hollande for å styrke «det allerede tette forholdet» mellom de to landene.

– Ønsker forandring

De endelig resultatene viser at Hollande vant med 51,62 prosent av stemmene. Han ble møtt av titusener av jublende tilhengere da han holdt seierstalen sin på Bastille-plassen i Paris sent søndag kveld. Sosialistpartiet har ikke hatt presidentmakten i landet siden François Mitterrand gikk av i 1995.

– Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, sa han.

Hollande erkjenner selv at tunge løft må til, og han lover at han umiddelbart vil sette i gang arbeidet.

– Min misjon er å gi det europeiske prosjektet en dimensjon av vekst, arbeid og håp, både på kort og lang sikt, sa han.

Problemer hjemme

Men om andre land viser velvilje, har Hollande nok av problemer å stri med på hjemmebane. Oppgavene står i kø, påpeker eksperter.

– Det som venter i 2012, med en statsgjeld på 90 prosent av den nasjonale rikdommen, er en drastisk sparepakke. Spørsmålet er hvem som skal bære denne byrden. Det har vært kjernen i valgkampen, sier Frankrike-kjenner Franck Orban.

Han påpekte at Hollande også må vise at han kan takle den stadig stigende arbeidsledigheten i Frankrike. (NTB)

Mer fra Dagsavisen