Verden

Tysk by varsler «nazi-nødssituasjon»

Dresden slår alarm etter flere år med høyreekstrem og rasistisk aktivitet.

Denne uken godkjente bystyret et vedtak som advarer om at høyreekstremisme øker i styrke i den østlige byen, skriver CNN.

– I flere år har politikere feilet med å sette foten ned og distansere seg selv fra høyreekstremister, sier Max Aschenbou, rådgiver i det satiriske partiet Die Partei.

Han forteller at vedtaket er symbolsk, og kommer ikke til å få noen juridiske konsekvenser. Likevel understreker han at det er ment å sette lys på trusselen høyresiden i Dresden utgjør.

Les også: Nye murer reises 30 år etter Berlinmurens fall

Høyrepopulismen øker 

De siste årene har høyreekstremisme fått medfart blant de om lag 500.000 innbyggerne.

I 2013 oppsto den første PEGIDA-bevegelsen (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) med Dresden som fødeby. Siden har jevnlige demonstrasjoner funnet sted.

Partiet Alternative für Deutschland (AfD) fikk i 2017 plass i den tyske regjeringen. Det var første gang på 60 år at et høyrepopulistisk parti ble valgt inn i den tyske Forbundsdagen.

Partiet har fått stor støtte i delstaten Sachsen, hvor Dresden er hovedstad. Under forrige valg ga 27,5 prosent av innbyggerne sin stemme til det innvandringsfiendtlige partiet.

Les også: Norsk journalist fulgte amerikanske nynazister

Yter ikke rettferdighet 

Vedtaket i Dresdens bystyre ble godkjent med 39 mot 29 stemmer. Men ikke alle er enige i tiltakets ordlyd. Jan Donhauser, som representerer Christlich Demokratische Union (CDU) i bystyret, mener formuleringen er misvisende.

Ordvalget i tittelen yter ikke virkeligheten til vår by rettferdighet: de fleste innbyggere i Dresden er hverken høyreekstremister eller anti-demokratiske, sier Donhauser.

Mer fra Dagsavisen