Verden

Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg

Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia og Russland skal samarbeide om produksjon av rakettsystemet S-500. Tyrkia har også kjøpt luftforsvarssystemet S-400.

Tyrkias kontroversielle avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO og har ytterligere kjølnet et allerede anstrengt forhold til USA. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart lørdag at han ikke har tenkt å endre den avgjørelsen, tvert om.

– Det er absolutt ikke snakk om at Tyrkia skal trekke seg fra innkjøpet av S-400. Det vil bli en felles produksjon av S-500 etter S-400, sa Erdogan i Istanbul.

USA har en rekke ganger advart Tyrkia mot å kjøpe de russiske systemene. USA og NATO hevder de ikke er kompatible med NATOs systemer og utgjør en sikkerhetstrussel.

I april stanset USA inntil videre alle leveranser av F-35-fly til Tyrkia på grunn av innkjøp av russisk luftforsvarssystem, og deretter innstilte Pentagon ytterligere leveranser av F-35-deler. Erdogan lar seg ikke presse. Han har avvist kravet og sier at Tyrkia er en suveren stat som kjøper våpensystemer fra hvem de vil.

Tyrkiske piloter er for tiden i USA og får trening i å fly F-35, som Tyrkia er ventet å kjøpe 100 stykker av.

Erdogan har påpekt at et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse.

Han regner med å få F-35-flyene «før eller senere», mens S-400-systemene skal være på plass i jul, om ikke før.

Mer fra Dagsavisen