Verden

Tyrkia-ekspert: – Erdogan gjorde karrierens største feil

President Recep Tayyip Erdogan gjorde karrierenes største feil da han krevde omvalg i Istanbul, mener ekspert. Søndagens valgnederlag kan få store konsekvenser.

– Valgresultatet sender først og fremst et signal om at den tyrkiske befolkningen ikke er villig til å gi opp det som er igjen av demokratiet, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt.

Søndag ble det klart at opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu, som representerer det sekulære opposisjonspartiet CHP, gikk seirende ut av det andre ordførervalget i Istanbul. Imamoglu vant også det første valget i slutten av mars.

Da krevde AKP omvalg, fordi de mente det hadde forekommet uregelmessigheter.

Les også: Tyrkiske eksperter spår Erdogans fall

Slutten?

– Erdogan er en slu politiker, men jeg vil si at det at han krevde nyvalg, var den største feilen han har gjort i sin karriere, sier Neset.

Hun tror likevel ikke at søndagens valgnederlag for Erdogans kandidat, Binali Yildirim, vil bety slutten for presidenten. Men det kan ende med at Erdogan strammer grepet, fortsetter hun.

Erdogan ble gjenvalgt i fjor, og etter en folkeavstemning i 2017 og innføring av et nytt styringssystem i 2018, styrer han nå med mer makt samlet i presidentembetet.

Tyrkia opplever store økonomisk problemer, og utviklingen i økonomien vil være viktig for hva som skjer framover.

– Siden 2010 har mange sagt at økonomi er det eneste som kan felle Erdogan. Det hadde nok mye å si i dette valget også, sier Neset, som også trekker fram andre faktorer som kan ha spilt inn.

For kurdiske velgere, som var en viktig velgergruppe, har det at det ikke er tegn til en ny fredsprosess, samt AKPs allianse med Tyrkias nasjonalistparti, hatt betydning i valget, tror Neset.

Etter søndagens valg er alle de tyrkiske storbyene kontrollert av CHP, selv om regjeringspartiet fortsatt sitter med et flertall av plassene i bystyret i Istanbul.

Erdogan, som selv er fra Istanbul, har tidligere uttalt at den som vinner byen, «vinner Tyrkia».

Les også: – Vanskelig for Erdogan å snu nå

Hva skjer nå?

Neste presidentvalg skal etter planen holdes i 2023. Enkelte spekulerer på at valgresultatet i Istanbul kan framskynde det.

Neset tror ikke noe vil skje med det første, men sier det er mye å følge med på framover.

– Det første er at det blir spennende å se hva som skjer innad i AKP. Vil noen av de tidligere prominente politikerne starte et nytt parti? sier hun.

Rykter tyder på at både eksstatsminister Ahmet Davutoglu og tidligere president Abdullah Gül planlegger å bryte ut og danne egne partier, ifølge NTB.

Hva som skjer i nasjonalforsamlingen er også viktig. Både Erdogan og nasjonalforsamlingen kan lyse ut nyvalg, men de folkevalgte må ha to tredel flertall for å kunne gjøre det.

– Per nå har de ikke nok parlamentarikere til det, men det kan endre seg hvis det blir splittelse innad i AKP, forklarer Tyrkia-eksperten.

Det er også viktig å se hva AKPs koalisjonspartner, det tyrkiske nasjonalistpartiet MHP, gjør framover.

– Erdogan har ikke flertall uten dem, sier Neset.

Les også: All makt i Erdogans hender

Seiret

– I dag har 16 millioner Istanbul-borgere fornyet troen vår på demokrati og vår tillit til rettferdighet, sa Imamoglu da han erklærte valgseier.

Fra en seier med knappe 13.000 stemmer i mars, kunne Imamoglu og CHP søndag juble over å ha vunnet med nesten 800.000 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Ekrem Imamoglu holder seierstale etter ordførervalget i Istanbul. Foto: Bulent Kilic/NTB scanpix

Neset ble overrasket over at resultatet var så ulikt valget i mars. Det kan ha to forklaringer, sier hun:

Den første kan være at det var noe som skjedde 31. mars som gjorde at stemmene ikke var representative. Det kan også være en reaksjon på nettopp valget i mars, og at flere gikk over til opposisjonen.

– Det er vanskelig å si hvilken forklaring som er riktig. Mange av distriktene som tradisjonelt er tilhengere av Erdogan, har gått over til opposisjonen. Vi må nok bruke tid på å se hva som har skjedd, fortsetter Neset.

Yildirim erkjente valgnederlaget i en kort TV-sendt uttalelse søndag. Få timer seinere gikk president Erdogan selv ut på Twitter og gratulerte Imamoglu med seieren.

Neset sier Erdogan ikke hadde noe annet valg enn å gratulere opposisjonskandidaten.

– Jeg hadde håpet at seieren ville bli så stor at den ikke kunne bestrides, og det ble den, sier hun, og legger til at valgresultatet viser at maktoverføring fortsatt kan skje på fredelig vis i Tyrkia.

Les også: Tyrkia får sin første kommunistiske ordfører

Ordførervalget i Istanbul

* Ordførervalget ble opprinnelig holdt 31. mars.

* Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu fra det sekulære partiet CHP vant valget med rundt 13.000 stemmer over tidligere statsminister Binali Yildirim, som tilhører regjeringspartiet AKP.

* Det var første gang på 25 år at AKP mistet ordføreren i Tyrkias største by.

* AKP viste til uregelmessigheter og krevde at valget skulle holdes på nytt. Partiet fikk medhold.

* AKP krevde ikke et nytt bystyrevalg, som også ble holdt 31. mars. Dette vant AKP.

Kilder: NTB og AFP

Mer fra Dagsavisen