Tyrkia anklager kurdisk milits for brudd på våpenhvile

Tyrkia anklager kurdisk milits for å bryte avtalen om våpenhvile og tilbaketrekning fra grenseområdene nordøst i Syria.

– Den tyrkiske regjeringshæren etterlever avtalen til fulle, men til tross for dette har terroristene gjennomført 14 angrep de siste 36 timene, heter det i en kunngjøring fra forsvarsdepartementet i Ankara.

Avtalen om fem dagers våpenhvile ble kunngjort etter et langt møte mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og USAs visepresident Mike Pence i Ankara torsdag.

Tyrkia skal i henhold til avtalen innstille sin militæroffensiv mot deler av grenseområdet der Erdogan vil opprette en 30 kilometer bred «sikkerhetssone», mens den kurdiskdominerte SDF-militsen har gått med på å trekke seg ut av det samme området.

Les også: Brexit-drama i Storbritannia: Hva skjer?

Rakettangrep

Fredag ble Tyrkia anklaget for å bryte våpenhvilen ved å fortsette sine angrep mot grensebyen Ras al-Ain.

Tolv av lørdagens militsangrep skal ha kommet fra Ras al-Ain, ett fra Tell Abyad og ett fra Tal Tamr-området, ifølge det tyrkiske forsvarsdepartementet.

Ifølge departementet ble det benyttet både håndvåpen og tyngre våpen som raketter i angrepene.

Les også: FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert

Erdogan truer

Erdogan truer med å gjenoppta militæroffensiven med full styrke dersom kurdisk milits ikke holder sin del av avtalen og trekker seg tilbake fra grenseområdene.

– Dersom de gjør som lovet innen tirsdag kveld, vil spørsmålet om en sikker sone være løst. Dersom det ikke skjer, vil operasjonen bli gjenopptatt straks de 120 timene er over, sa den tyrkiske presidenten fredag.

Lørdag formiddag var situasjonen rolig i Ras al-Ain, uten tegn til kamphandlinger, ifølge journalister på tyrkisk side av grensa.

Les også: Katalanerne samlet til streik