Verden

Tyfonofre venter fortsatt på hjelp

FILIPPINENE: Halvannen uke etter at tyfonen Haiyan spredte død og ødeleggelse på Filippinene, venter mange ofre fortsatt på hjelp.

Det er spesielt i isolerte og fjerntliggende områder i de to provisene Samar og Leyte at det er problemer med å få hjelpeforsyninger fram til de nødlidende. Det skyldes både de enorme ødeleggelsene som den kraftige tyfonen førte med seg, samt problemer med logistikk og koordinering av nødhjelpen.

Flyfoto vise bilder av raserte landsbyer langs kysten av Øst-Samar der folk bønnfaller om hjelp.

«Hjelp oss» og «Vi trenger mat» er malt på tak og presenninger som er lagt ut på bakken.

Leter etter mat

I fiskerlandsbyen Henani ble alle de spinkle trehusene knust i løpet av sekunder av tyfonen og springfloen som skyllet inn over land som en tsunami. Mange av de 200 innbyggerne mistet livet, mens de overlevende desperat leter etter drikkevann og noe å spise.

En familie opplyser at det hadde kommet en enkelt nødhjelpssending til området, mens andre sier de ikke har fått noe hjelp i det hele tatt.

600.000 uten hjelp

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som strever med å få forsyninger av mat og vann ut til alle dem som trenger hjelp. Organisasjonen har så langt fått delt ut ris og høyenergikjeks til anslagsvis 1,9 millioner mennesker. Men fortsatt er det over 600.000 ofre som WFP ikke har klart å nå fram til.

– Vi prøver å nå dem som ikke har noen andre muligheter til å få tak i mat, og det antallet fortsetter å minke, sier WFP-direktør Ertharin Cousin.

– Men mange av veiene er fortsatt uframkommelige, og det er også vanskelig å nå ut til mange av øyene, forstsetter hun.

Kostbar gjenoppbygging

Ifølge myndighetene på Filippinene vil det koste opp mot 5,8 milliarder dollar, tilsvarende 35,5 milliarder kroner, å bygge opp igjen de ødelagte områdene med boliger, skoler, sykehus, veier, bruer og lignende.

Regjeringen i Manila opplyser at de vil søke om billige lån i utviklingsbanker som Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB), i tillegg til å benytte noen av de mange økonomiske bidragene som har kommet fra det internasjonale samfunnet.

Filippinene har allerede fått eller har blitt lovet til sammen 1,5 milliarder kroner i internasjonal hjelp til tyfonofrene.

Alt ødelagt

Det offisielle tallet på døde er nå 3.974 mens 1.186 er savnet. Halvannen uke etter at tyfonen rammet, finner redningsmannskaper fortsatt hver dag døde mennesker i ruinene.

I Burauen, en by med 55.000 innbyggere noen mil sør for Tacloban, er situasjonen katastrofal, ifølge filippinske myndigheter.

– Nesten 100 prosent av husene i byen er ødelagt, sier landets nødhjelpskoordinator Frederica Nogarotto.

Mer fra Dagsavisen