Verden

Tvunget på flukt fra IS i Irak

Terrorgruppa IS er på frammarsj igjen i Irak. En ny by falt i helgen.

Bilde 1 av 3

Irakiske myndigheter sendte i går forsterkninger til Anbar-provinsen etter at krigere fra terrorgruppa Den islamske staten (IS) søndag tok over kontrollen i provinshovedstaden Ramadi. Det er gruppas første store seier på flere måneder, etter at de tidligere i år ble slått tilbake i både Kobani på grensa mellom Syria og Tyrkia, og i Saddam Husseins fødeby Tikrit i Irak.

Fra før har IS i Irak kontroll over byen Mosul som gruppa overraskende og plutselig vant i fjor sommer. Ramadis fall er derfor et stort nederlag for irakiske myndigheter. Politi og militæret trakk seg søndag ut av byen til tross for at statsminister Haider al-Abadi hadde gitt ordre om å fortsette å kjempe. Meldinger fra byen sier at de irakiske styrkene dro etter en serie angrep fra selvmordsbombere i bil søndag, ifølge BBC.

LES OGSÅ: Mobiliserer mot ekstremistene i Irak

Står sterkt

Statsminister Abadi har nå gitt Hashid Shaabiden – en sjiamuslimsk paramilitær styrke – ordre om å bidra i kampen for å ta tilbake hovedstaden i Anbar-provinsen. I går rullet en kolonne kjøretøyer inn i militærbasen nær Ramadi.

IS kontrollerer nå store deler av Anbar-provinsen. En viktig forklaring er at Anbar er den provinsen i Irak som i størst grad er dominert av sunnimuslimer, som IS rekrutterer fra, sier forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

I tillegg har sunnimuslimene stor mistillit til sjiamilitsen, som anklages for overgrep mot lokalbefolkningen. IS framstiller seg selv som forsvarere for sunniene mot den iranskstøttede sjiamilitsen.

Om lag 500 mennesker skal ha blitt drept i kampene om Ramadi i helgen, ifølge de lokale myndighetene. Mellom 6.000 og 8.000 har flyktet.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Tusener på flukt

Fullastede biler sto i kø ut av provinsen, men mange gikk også til fots gjennom natten for å komme seg unna og mot Bagdad. Ramadi ligger 112 kilometer vest for den irakiske hovedstaden.

Irak er blant landene med flest internt fordrevne i verden og med de siste kampene i Ramadi er antallet økt ytterligere. 3.376.000 personer er internt fordrevne i Irak, ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen nylig.

LES OGSÅ: Frp-ere tok påskeferie i Irak

Drepte IS-leder

Samtidig som gruppa var på frammarsj i Irak skal IS ha blitt slått noe tilbake i Syria. Før helgen gikk amerikanske spesialstyrker inn i landet med bakkestyrker. En av underlederne i IS, Abu Sayyaf, skal ha blitt drept i raidet. Sayyaf skal ha vært sentral i gruppas smugling av olje i det svarte markedet og blir omtalt som «økonomisjefen». De amerikanske troppene tok også IS-krigerens kone til fange.

– Vi holder henne på et trygt sted i Irak. Vi har startet utspørringen av henne nå for å få opplysninger om (IS’) operasjoner, sier talsperson for Pentagon, Steve Warren, til avisen The Guardian.

Amerikanerne skal også ha fått med seg datamaskiner og annet materiale som kan bidra til å avsløre gruppas indre organisering og lederstruktur.

Helgens raid i Syria er andre gang USA er inne med bakkestyrker og første gang USA har tatt noen til fange siden angrepene mot IS startet for ett år siden.

LES OGSÅ: Frankrike bomber i Irak

Mer fra Dagsavisen