Innenriks

Tvinger Romney til høyre

Mitt Romney var ikkeTea Party-mann. Men med Paul Ryan på laget er han lettere å svelge for de konservative tilhengerne.

TAMPA (Dagsavisen): Det tok uvanlig lang tid før republikanerne klarte å samles om én presidentkandidat. Men nå når Mitt Romney utvilsomt er mannen som skal utfordre Barack Obama i november, stiller den konservative Tea Party-bevegelsen seg bak mannen de så lenge mislikte. Det gjør også Romneys tidligere utfordrer, Rick Santorum, som i et Tea Party-telt like utenfor landsmøtet oppfordrer alle til å bli kvitt president Barack Obama.

- Vi er et samlet parti, jeg stiller meg 100 prosent bak Mitt Romney, sier Santorum til Dagsavisen, før sikkerhetsvakter geleider ham inn bak scenen, vekk fra medier og entusiastiske tilhengere.

- Vårt ansvar

Den konservative Tea Party-bevegelsen har flyttet sentrum i det republikanske partiet langt til høyre, og den en gang så moderate Mitt Romney har måttet flytte etter for å vinne bevegelsens støtte. Romney, som tidligere var guvernør i den tradisjonelt demokratiske delstaten Massachusetts, er blitt tvunget til å endre standpunkt på en rekke områder det siste året. Han har blant annet lovet ikke å heve skattenivået, tatt en tøffere tone når det kommer til innvandringsreform, han har snudd i spørsmålet om selvbestemt abort og er ikke lenger sikker på om klimaendringene er menneskeskapte. Vanskeligst å svelge for Tea Party-bevegelsen er Romneys helsereform i Massachusetts, som ikke er helt ulik Barack Obamas forslag til nasjonal helsereform. Matt Kibbe, leder av Freedom Works, en av de viktigste organisasjonene innen Tea Party-bevegelsen, tok seg god tid før han ga sin støtte til Romney. Han vil ha flere konkrete løfter fra presidentkandidaten.

- Romney er ingen Tea Party-fyr, ikke helt ennå, sa Kibbe til journalister på landsmøtet.

Elsket av Tea Party-folket

Både Tea Party-bevegelsen og libertarianeren Ron Pauls mange støttespillere viser et parti med store indre spenninger. Og det er høyresiden som har dominert de siste årene, spesielt etter at Barack Obama vant i 2008. Partiprogrammet som ble godkjent her i Tampa i år er nesten ikke til å kjenne igjen fra programmet som ble vedtatt i 1980, viser en gjennomgang The New York Times har gjort.

Plattformen går blant annet inn for å definere ekteskap som en institusjon mellom mann og kvinne, og vil forby abort under alle omstendigheter. Selv om plattformen ikke er bindende, vitner den om partiets verdier og om Tea Party-bevegelsens innflytelse de siste årene. Det gjør også Romneys valg av visepresident. 42 år gamle Paul Ryan er elsket av Tea Party-folket, og var hovedgrunnen til at aktivist Wendy Tai bestemte seg for å jobbe for Romney. Paul Ryans tale til landsmøte natt til onsdag ble tatt godt imot av en jublende storsal, som flere ganger avbrøt talen med trampeklapp og stående applaus.

- Romney vant min tillit ved å velge Paul Ryan. Han er vår mann, en vi vet vil ta ansvar, sier Wendy Tai om Romneys presidentkandidat, en populær mann blant Tea Party-folket.

- Vi elsker Paul Ryan, sier Suzanne Blackstone, delegat fra Texas og ivrig Tea Party-aktivist.

Lunken støtte

På scenen snakker Rick Santorum om Gud og retten til liv, om det hellige ekteskapet mellom mann og kvinne og om behovet for en mindre stat og mer frihet til noen hundre dedikerte tilhengere. Santorum var en av Tea Party-bevegelsens favoritter under nominasjonsprosessen, og var en av Romneys krasseste kritikere. Nå forsøker han å motivere tilhengerne sine til å stemme på sin tidligere motstander. Men støtten er lunken. Han nevner knapt Romney med ett ord.

- Dette er det viktigste valget i vårt lands historie, vi er nødt til å ta ansvar og gjøre vår del, sier Santorum til ivrige tilrop fra 47 år gamle Wendy Tai.

Den sterke misnøyen med president Barack Obama er en viktig fellesnevner for et republikansk parti delt i mange fraksjoner. I en advarende tone varsler Tea Party-kandidaten Ted Cruz fra Texas om farene som truer hvis Barack Obama skal få styre USA i fire år til.

Dårlige intensjoner

- Obama er den mest radikale presidenten vi har hatt noen sinne. Men dette er bare begynnelsen. Jeg frykter for vårt lands framtid hvis han blir gjenvalgt, sier en karismatisk Cruz.

Som så mange andre aktivister, begynte Wendy Tais engasjerte seg i Tea Party-bevegelsen like etter Barack Obamas seier i 2008.

- Jeg så med en gang at han hadde dårlige intensjoner for landet vårt, sier Tai, som mener Obama egentlig er muslim.

Mer fra Dagsavisen