Verden

Tusener tok avskjed Michael Brown

BEGRAVELSE: Familie, venner, religiøse ledere og borgerrettsaktivister samlet seg mandag til den drepte tenåringen Michael Browns begravelse i St. Louis.

Med lovsang og flammende taler tok Browns familie farvel med 18-åringen i en fullpakket baptistkirke i nærheten av St. Louis-forstaden Ferguson, hvor han ble drept lørdag 9. august.

Foran forsamlingen lå Brown i en svart- og gullfarget kiste. På toppen var det lagt en baseball-caps med logoen til St. Louis Cardinals – den samme capsen Brown hadde på seg da han ble skutt og drept.

Kisten var omkranset av bilder av Brown fra han var barn til han hadde avlagt eksamen på high school.

– Dette er ikke et farvel for oss. Hvor enn du er, vil du alltid være i våre hjerter, sto det å lese ved kisten.

– Vi er alle forpliktet til å svare på dette. Og vi må alle løse det, sa pastor Al Sharpton i en følelsesladet tale.

Rolig begravelse

Utenfor den røde murkirken sang den fremmøtte folkemengden borgerrettighetsbevegelsens hymne «We shall overcome». Det fredfulle skuet sto i sterk kontrast til de voldelige protestene som har rystet Ferguson etter at den svarte 18-åringen ble skutt av en hvit politimann.

Det var på forhånd fryktet at demonstrasjonene skulle blusse opp igjen i forkant av begravelsen. Politiet var derfor godt representert rundt kirken mandag. Sammenstøtene mellom demonstranter og politi har imidlertid avtatt mye de siste dagene.

Under et opptog mot politivold i St. Louis dagen før, ba Michael Browns far om at sønnens gravferd ikke må bli ødelagt av uroligheter.

– Alt jeg ønsker meg, er fred mens vår sønn blir stedt til hvile. Vær så snill, sa Michael Brown senior.

Mild kjempe

Under begravelsesseremonien ble Brown minnet som en «mild kjempe» som hadde blitt svært opptatt av religion i løpet av sine siste dager og hadde fått forvarsler om sin egen død.

Pastor Sharpton minnet forsamlingen på den fatale handlingen som rystet nasjonen har utløst en ny debatt om situasjonen for svarte amerikanere.

– Michael Brown, en 18 år gammel gutt, lå i gaten halvannen time før etterforskeren kom. Nok en time eller så gikk før de fjernet liket. Familien kunne ikke gå gjennom sperringene, sa Sharpton.

Ifølge pastoren ville ikke Brown bli husket for opptøyene som oppsto etter hans død, men som den som gjorde at USA tar tak i hvordan politiet skal opptre.

Guvernør i delstaten Missouri, Jay Nixon, var ikke til stede i seremonien. Han hadde blitt bedt av familien om å ikke komme.

Skulle bli student

18-åringen ble drept bare noen dager før han skulle begynne å studere. Politiet hevder at han hadde stjålet en eske sigarer og at han grep etter våpenet til politimannen som skjøt ham.

Flere vitner har imidlertid forklart at Brown ble skutt minst seks ganger mens han holdt hendene i været for å vise at han overga seg.

De siste ukene er det demonstrert mot politivold i Ferguson og andre steder i USA. De fleste av demonstrantene har vært svarte.

USAs justisminister Eric Holder har lovet en grundig føderal gransking av drapet. Formålet er å avgjøre om Browns borgerrettigheter ble krenket og om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt ham.

I tillegg vil regjeringen gjennomgå politiets omfattende bruk av militært utstyr.

En støttemarkering for politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown, ble holdt i en pub i St. Louis søndag. Ifølge nyhetsbyrået Reuters var alle som deltok på markeringen, hvite.

Mer fra Dagsavisen