Verden

– Trumps taktikk vil ikke funke mot Iran

Et militært sammenstøt mellom Iran og USA har allerede begynt. – Men det betyr ikke at vi vil få en direkte krig mellom de to landene, sier Iran-ekspert.

JAFFA (Dagsavisen): President Donald Trump ser ut til å bruke samme taktikk overfør Iran som han brukte vis-à-vis Nord-Korea: En trussel om krig og ødeleggelse, støttet av økonomiske sanksjoner, med mindre Teheran kryper til forhandlingsbordet.

«Hvis Iran vil slåss, vil det være den offisielle slutten på Iran. Aldri true USA igjen», skrev den amerikanske presidenten på Twitter søndag.

STERKE ORD: President Trump tvitret at «hvis Iran vil slåss, vil det være den offisielle slutten på Iran». FOTO: NTB SCANPIX

Donald Trump bruker sterke ord mot Iran på Twitter. Foto: NTB scanpix

Men Iran-ekspert Kevjn Lim tviler på om taktikken vil lykkes.

– Iranere vil si at du ikke både kan holde en pistol mot hodet vårt og samtidig forhandle. Slik Iran ser det, er det rett og slett avgjørende ikke å gi etter for press, sier Lim.

Les også: Iran trekker seg fra deler av atomavtalen

Vil unngå krig

Spenningen mellom USA og Iran har økt etter at USA har utplassert en hangarskipsgruppe og sendt bombefly til Persiabukta for å stå imot det USA kaller trusler fra Iran.

For å forstå krisen i Persiabukta må en gå utenom modeller som kun omhandler nasjoners interesser, sier Lim. En etablert antakelse er at aktører i internasjonale relasjoner handler i henhold til egne interesser, men Lim sier at dette ikke er en god nok modell for å forstå regionen.

– Iran og USA er to systemer, to sider som ikke har forstått hverandre i over 40 år nå. Slik USA ser det er alt Teheran trenger å gjøre å gi opp atomprogrammet, følge internasjonal lov og så vil all handel gjenoppta. Men slik Iran har forstått sin verden helt siden revolusjonen i 1979, er nettopp spørsmålet om uavhengighet, om å kunne frigjøre seg fra supermaktens press, avgjørende. Og dermed kolliderer det, sier han til Dagsavisen.

Når to så dominerende makter braker sammen, blir farene større. Et begrenset militært sammenstøt har allerede begynt: Iranerne gjør bruk av sine støttespillere ellers i Midtøsten. Et eksempel er raketten som ble avfyrt i Bagdad i retning USAs ambassade, og ikke minst, angrepene mot oljetankerne i Persiabukta i forrige uke.

– Men Iran er også mestere i å gå balansegang. De vil nok unngå å gå så langt at USA vil kunne starte en krig, sier Lim, som er fra Singapore, men som snakker farsi, tyrkisk, arabisk og hebraisk.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan dette begrensede sammenstøtet vil vokse til en direkte krig mellom USA og Iran.

Les også: Iranerne har lenge ropt "Død over USA". Nå roper de "Død over Palestina"

Bolton vil ha krig

Han advarer imidlertid mot antakelsene om at «ingen av partene har interesse av en krig», og at den derfor ikke vil komme.

– Den amerikanske administrasjonen er splittet internt. Hvis 70-årige John Bolton får det som han vil, vil USA trolig gå til krig for å kunne få i stand en regimeendring i Iran. For ham vil dette være siste sjanse til å gjøre det han så lenge har forfektet, at Irans regime må bort, sier Lim.

Bolton er Trumps innflytelsesrike sikkerhetsrådgiver. Også på den iranske siden er det flere som presser på med en militant linje, inkludert general Hossein Salami, sjefen for Revolusjonsgarden, som nå indirekte truer med angrep mot amerikansk jord. Han sa i helgen at USA vil «kollapse akkurat som World Trade Center» i New York den 11. september 2001.

KRIGSHISSER: Trump nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton ønsker å gå til krig med Iran, mener ekspert. FOTO: NTB SCANPIX

John Bolton, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: NTB scanpix

Iran ser på den militære opptrappingen og sanksjonene som to sider av samme krig mot den islamske republikken. Regimet anser sin økonomi for å være del av «motstandskampen», og signaliserer at det ikke vil gi etter selv under harde kår. Slik Teheran selv ser sin verden, er Iran lederen av den islamske verdenen, og ønsker samtidig å etablere en ny verdensorden sammen med Russland og Kina for å kunne svekke USAs dominans.

– For å nå dette målet er Iran villig til å betale en høy pris, sier Lim.

Les også: – Nå ønsker iranerne å bli kvitt regimet

Farlig retorikk

Verken USA eller Iran ser foreløpig ut til å ville blunke først, og i mellomtiden bruker begge sider harde ord.

– Vi skal gjøre motstand for å få USA til å forstå at de går i feil retning. De harde dagene og problemene som følge av USAs økonomiske krigføring har startet, sier president Hassan Rouhani.

STERKE ORD: – Vi skal gjøre motstand for å få USA til å forstå at de går i feil retning, sier Irans president Hassan Rouhani.  FOTO: NTB SCANPIX

Irans president Hassan Rouhani. Foto: NTB scanpix

Trump, på sin side, truer med fullstendig ødeleggelse, som han gjorde vis-à-vis Nord Korea.

Men Iran er fire ganger større enn Irak, et land USA ikke greide å stabilisere etter sin invasjon. I Iran bor det også 82 millioner mennesker, dobbelt så mange som i Irak.

De i den amerikanske administrasjonen som forfekter regimeendring sier imidlertid at tiden er moden for forandring og at regimet vil falle nærmest som et korthus fordi folk flest er lei. Å måle støtten til et regime i et ikke-fritt land er vanskelig, men i den siste perioden har en sant nok sett demonstrasjoner både i basarene og på landsbygda, områder som i 1979 var avgjørende for revolusjonen.

Oman er nøkkelspiller

Men hvordan kan man likevel unngå en større og blodig militærkonflikt i Persiagulfen?

– Her tror jeg Oman vil måtte spille en avgjørende rolle. De har tillit på begge sider, og har en enorm interesse i å hindre krig. Under Barack Obamas dager ble det holdt hemmelige forhandlinger i Oman om atomavtalen allerede et år før de offisielle forhandlingene startet. Men for å kunne løse krisen med Iran må også Teheran kunne vise til at de har «fått noe». Det vil ikke gå hvis en tror at en bare kan få Iran til å overgi seg, avslutter Kevjn Lim.

Les også: Trumps rådgiver: – Vil du har fred, må du forberede deg på krig

Mer fra Dagsavisen