Verden

– Trumps stil er å sjokkere og fornærme, men ikke overfor Putin

Donald Trumps uberegnelighet kan bli en fordel i forholdet til Putin, sier USA-forsker Hilmar Mjelde.

– Jeg tror Putin vegrer seg mer for å legge seg ut med Trump enn Obama, fordi Trump er mer villig til å ta i bruk amerikansk militærmakt. Akkurat det er bra for Europa, sier Hilmar Mjelde.

Trumps ukelange Europatur avsluttet i går med møtet med Vladimir Putin.

Før det lagde han kaos på NATO-toppmøtet og tidvis dårlig stemning på statsbesøk hos statsminister Theresa May i Storbritannia. Trump presset, truet og fordømte allierte både i Brussel og London, i stor kontrast til hvordan han snakker om og med Russlands Putin.

Men Hilmar Mjelde mener Europa gjør klokest i å ikke svare med samme mynt.

– Europeerne bør prøve å fremme sine interesser overfor Trump i det stille. Det kommer ikke noe godt ut av å kjekle med Trump offentlig. Det får splittelsen mellom allierte til å fremstå som større enn den er. USA er ikke i ferd med å trekke seg ut av det transatlantiske samarbeidet, til tross for Trumps retorikk. Retorikken er en forhandlingstaktikk, sier Mjelde som jobber ved Institutt for informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Les også: Langer ut mot Trump på Twitter

– Direkte, enkle talemåt

Donald Trumps røffe forhandlingstaktikk gjennomsyrer alt han gjør, sier Mjelde. Tradisjonelt har amerikanske presidenter vært diplomatisk offentlig, men tidvis bryske bak lukkede dører. Trump er motsatt.

– Gjennom hele karrieren har han hatt suksess med sin direkte, enkle talemåte. Med den ble han president. Stilen hans er å sjokkere og fornærme, men som Reagan og Nixon er han faktisk litt konfliktsky på tomannshånd, sier Mjelde.

Putin er unntaket der Trump ikke følger denne tøffe stilen.

– Trump-administrasjonen har hittil hatt en forsonlig tone, men tøff politikk mot Russland. USA har blant annet innført sanksjoner mot Russland, sendt våpen til Ukraina, mer styrker til Polen og angrepet Russlands allierte Assad, sier han.

Les mer: Trump og Putin på samme lag

Mer fra Dagsavisen