Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt

Donald Trump har benådet fire menn som var dømt for økonomisk kriminalitet, blant dem en tidligere guvernør i Illinois som fikk 14 års fengsel for korrupsjon.

Benådningene kommer to dager før retten skal avgjøre straffeutmålingen i saken mot Trumps tidligere rådgiver Roger Stone.

Samtlige medlemmer av aktoratet i saken mot Stone trakk seg i protest da justisdepartement ville gripe inn og anbefale lavere straff i kjølvannet av at Trump uttrykte misnøye med påstanden om mellom sju og ni års fengsel.

Den tidligere demokratiske guvernøren Rod Blagojevich fikk sin dom noen måneder etter at han deltok i Trumps TV-show Celebrity Apprentice. Han ble dømt blant annet for å ha forsøkt å selge en utnevnelse til president Barack Obamas tomme plass i Senatet, samt for å ha presset et barnesykehus for penger.

Trump betegnet tirsdag dommen mot Blagojevich som «latterlig».

Les også: Trump brukte Air Force One for å sanke stemmer. Så oppdaget folk bildejuks

Skrøt

Den siste ankebehandlingen i saken fant sted i 2018 og det så ut til at 63-åringen ville bli nødt til å sone fram til den planlagte løslatelsen i 2024. Hans kone Patti innledet imidlertid en mediaoffensiv i 2018 der hun oppfordret Trump til å gripe inn.

Hun skrøt av presidenten og sammenlignet korrupsjonssaken mot sin mann med spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

– Ja, vi har omgjort dommen mot Rod Blagojevich, sa Trump til journalister tirsdag, ifølge New York Times.

– Han har sonet åtte år i fengsel, det er lang tid. Han virker som en veldig hyggelig person, kjenner ham ikke, sa presidenten.

Blagojevich var med i Trumps TV-program i 2010, før korrupsjonssaken mot ham kom opp for retten. Da Trump ga ham «sparken» som deltaker, skrøt han av hvordan han kjempet for frifinnelse i kriminalsaken.

– Du har bein i nesa, sa Trump.

Les også: Tidligere FBI-agent: – Det er kreft i Det hvite hus

Gamblinglisens

Presidenten kunngjorde tirsdag flere andre benådninger. En av dem var bedrageridømte Edward DeBartolo Jr. Han var tidligere eier av fotballaget San Francisco 49ers.

DeBartolo Jr. var en profilert skikkelse i amerikansk fotball på 80- og 90-tallet og var innblandet i en stor skandale på slutten av 90-tallet.

Han erkjente da straffskyld for å ha unnlatt å melde fra om et lovbrudd, etter at han betalte 400.000 dollar til tidligere Louisiana-guvernør Edwin Edwards i bytte mot en gamblinglisens på en elvebåt. Saken ble avdekket av to aviser i delstaten.

DeBartolo unngikk fengsel i saken, men fikk en bot på 1 million dollar og ble suspendert i et år av ligaen NFL. Episoden avsluttet imidlertid karrieren hans i idretten.

Tirsdag benådet Trump også New Yorks tidligere politisjef Bernard B. Kerik, som var dømt for skattesvindel og å ha løyet for myndighetene. Finansmannen Michael R. Milken som var dømt for investeringsbedrageri, er også benådet.