IKKE ENIG: Christopher Wray er ikke enig med Donald Trump i at anklagene om russisk innblanding i USAs valgkamp er en heksejakt.

Trumps kandidat som ny FBI-sjef: – Russland-etterforskning er ikke heksejakt

Christopher Wray er ikke enig med president Donald Trump, som mener «dette er den største heksejakten i politisk historie».

Donald Trumps nominerte til å lede FBI, Christopher Wray, er ikke enig med president Donald Trump i at etterforskningen av mulig russisk innblanding i det amerikanske valget er en heksejakt. Det skriver BBC.

Wray fortalte under en høring i justiskomiteen i Senatet onsdag at han ville si opp hvis presidenten ba ham om å gjøre noe ulovlig.

Det var tirsdag kveld at Trump tvitret: «Min sønn, Donald gjorde en god jobb i går kveld. Han var åpen og uskyldig. Dette er den største heksejakten i politisk historie. Trist!»

– Dersom jeg får æren av å lede dette byrået, vil jeg aldri la FBIs arbeid bli styrt av noe annet enn fakta, grunnloven og en upartisk søken etter rettferdighet, sa Wray.

Han var tydelig på at ethvert forsøk på å blande seg inn i eller påvirke amerikanske valg må meldes til FBI.

Les også: Donald Trump jr. publiserer e-poster om Russland-møte

Trump jr. avslørte e-poster

I løpet av det siste halvåret er det kommet stadig nye avsløringer knyttet til Russlands antatte forsøk på å hjelpe Donald Trump i valgkampen i fjor.

Tirsdag kveld toppet det seg da Donald Trump jr. publiserte en e-postutveksling mellom seg selv og PR-rådgiveren Rob Goldstone, der han får beskjed om at russiske myndigheter har informasjon som kan rette mistanke mot presidentkandidaten Hillary Clinton og hennes forhold til Russland.

«Det virker som om vi har litt tid, og hvis det er det du sier, elsker jeg det, kanskje senere i sommer», skriver han i e-posten, og avtaler senere et møte i New York med en «russisk regjeringsadvokat», skriver New York Times.

Trump jr. hevder advokaten Natalia Veselnitskaja ikke hadde noe interessant informasjon å by på. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mulig lovbrudd 

Ole Moen, pensjonert professor i historie ved Universitetet i Oslo, mener likevel Trump jr. kan ha brutt loven. 

– Trump junior viste at han hadde en intensjon om å gjøre noe kritikkverdig, sier han til NTB.

Dette kritikkverdige ligger nær opptil lovbrudd og forræderi, mener professoren.

I USA er det lovforbud mot å ta imot økonomisk hjelp fra andre stater til bruk i valgkamper.