Trump talte til flere tusen i ny protestdemonstrasjon: – Kommer aldri til å gi opp

Politi har trukket våpen ved inngangen til Representantenes hus, melder CNN. De sikter på en person som forsøker å nå frontdøren.

I en videohilsen ber president Donald Trump demonstranter om å gå hjem igjen. Han gjentar også udokumenterte anklager om valgfusk.

I videoen som er lagt ut på Twitter , sier Trump at han skjønner at folk er såret og sier at valget ble stjålet fra dem.

– Men dere må gå hjem nå, vi må ha fred, vi må ha lov og orden, sier Trump.

– Vi vil ikke at noen skal bli skadd, sier presidenten.

Han gjentar flere påstander om valgfusk som ikke er dokumentert. Han antyder også at demonstrantene ikke må gjøre som «disse folkene» ønsker.

– Så gå hjem, vi elsker dere, dere er veldig spesielle, sa presidenten i meldingen til demonstrantene.

Trump-tilhengere stormet onsdag Kongressen, og kongressmedlemmene måtte evakueres.

Videohilsenen til Trump kom først lenge etter at Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer krevde at presidenten måtte be demonstrantene forlate området rundt Kongressen.

Les også: Demokratene vinner begge senatsvalgene i Georgia – får knappest mulig flertall i Senatet

Talte for tusenvis av tilhengere før opptøyene

Tusenvis av tilhengere av president Donald Trump er samlet i hovedstaden Washington D.C. for å demonstrere mot valgresultatet. Flere tilhengere ser onsdagens demonstrasjon som en siste mulighet til å få omgjort valgresultatet samme dag som Kongressen skal stemme for å sertifisere Joe Biden som valgvinner, skriver Washington Post.

President Trump kastet ikke bort tiden, og gikk rett til angrep mot mediene og sa at han ville legge fram bevis i dag om at han egentlig vant valget. Den sittende presidenten sa også at han håper og regner med at Pence «gjør det riktige i kveld». Visepresidenten er den som formelt må godkjenne valgresultatet i Senatet onsdag kveld, men Pence har ikke makt til å omgjøre valgresultatet selv om Trump ber han om ikke å godkjenne Biden som vinner.

Kongressbygningen i USA er stengt ned etter meldinger om at folk har tatt seg inn i bygningen. På utsiden er det sammenstøt mellom politi og Trump-tilhengere. Årsaken til nedstengingen er en ekstern sikkerhetstrussel. Demonstranter har forsøkt å storme bygningen, ifølge flere medier.

Ifølge ubekreftede meldinger har folk klart å ta seg inn i Kongressen. Samlingen i Kongressen ble plutselig avbrutt, og godkjennelsesprosessen av valgresultatet er stanset.

Demonstranter som har tatt seg inn i Kongress-bygningen, har slått og banket mot døren inn til Representantenes hus, ifølge CNN.

Politiet ber folkevalgte om å ta på seg gassmaske fordi det er tåregass i bygningen.

Les også: Republikansk senator til frontalangrep på Trump og partikolleger

Avfyrte pepperspray

Politiet på Capitol Hill forsøkte å stoppe demonstrantene, men klarte det ikke, ifølge Washington Post. Flere forsøkte å komme seg opp trappen til bygningen, men ble stoppet av politi.

Politiet har avfyrt pepperspray mot demonstrantene for å holde dem tilbake, ifølge nyhetsbyrået AP.

To bygninger, James Maddison Memorial Building som huser Kongressbiblioteket, og Cannon House Office Building, er blitt evakuert. Ansatte ved Kongressen ble bedt av politiet om å forlate bygningen.

Årsaken til evakueringen er «politiaktivitet», ifølge politiet. Men det var ikke umiddelbart klart hva som utløste evakueringen.

 

Les også: CNN-profil: – Dette landet er på et mørkt og farlig sted akkurat nå

Mener Trump har vanæret presidentembetet

Den republikanske senatoren Mitt Romney går samtidig hardt ut mot president Donald Trump og sier han har gjort skam på valgsystemet og vanæret presidentembetet.

– President Trump har vært respektløs mot amerikanske velgere, har gjort skam på valgsystemet og vanæret presidentembetet. Jeg er trygg på at vi vil holde fram slik grunnloven krever og fortelle våre støttespillere sannheten, enten de vil høre den eller ikke, sier Romney, ifølge CNNs korrespondent i Det hvite hus, Kaitlan Collins på Twitter.

Romney er konservativ senator og tidligere presidentkandidat for det republikanske partiet.

Les også: – Trump har gjort USA svakere, sykere og fattigere

Demokratene tar trolig også over Senatet

Protestene kommer samme dag som Demokratene trolig også tar over kontrollen i Senatet.  Resultatet er fortsatt ikke helt klart. Demokraten Raphael Warnock har vunnet det ene senatsvalget i Georgia, mens Jon Ossoff har en knapp ledelse i det andre når 98 prosent av stemmene er talt opp. Ossoff har likevel erklært valgseier.

I en uttalelse sier Biden at det er på tide å starte et nytt kapittel, og han gratulerer begge med sannsynlig seier.

– Det amerikanske folk krever handling, og de vil ha samling. Jeg er mer optimistisk enn noen gang på at vi kan levere begge deler, sier Biden.

Les også: – Vil utgjøre en enorm forskjell for Biden