Verden

Trump sender sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque

USAs president Donald Trump sier at han skal sende føderale agenter til Chicago og Albuquerque for å hjelpe med å bekjempe kriminalitet.

Situasjonen i de to demokratstyrte byene er ute av kontroll, hevdet presidenten onsdag.

Han anklaget det han kaller det radikale venstre for å stå bak økende vold med skyting, drap og andre kriminelle handlinger i noen byer, selv om eksperter i strafferett mener utviklingen ikke kan forenkles på en slik måte.

– Denne blodsutgytelsen må avsluttes, sa Trump da han kunngjorde at han skal sende føderale agenter til de to byene.

I Portland i Oregon på vestkysten har tusenvis demonstrert daglig etter at George Floyd døde i politiets varetekt i slutten av mai. Situasjonen i Portland har eskalert siden 11. juli og Washington har sendt føderale agenter dit, noe lokale myndigheter ikke har bedt om.

Les også: Trump vil ikke ta med ulovlige innvandrere i Kongress-beregning

Frykter konstitusjonell krise

Delstatsmyndighetene mener føderale myndigheter har gått ut over sitt mandat og har nå gått til sak mot Washington for å få agentene fjernet fra byen.

Eksperter frykter konstitusjonell krise som følge av utviklingen.

– Tanken om at føderale myndigheter kan gå inn og gjøre hva de vil uten samarbeid med lokale myndigheter er helt ekstraordinært utenfor konteksten av en borgerkrig, sier professor i konstitusjonell rett ved Cornell universitet, Michael Dorf, om situasjonen i Portland.

Les også: Frykt for at Trumps maktbruk kan føre til konstitusjonell krise i USA

Advarer

Dorf trekker paralleller til autoritære ledere som bruker opptøyer som påskudd til å innføre strenge og vedvarende autoritære regimer.

Også en tidligere høytstående tjenestemann i Homeland Security under Barack Obama og George W. Bush, John Cohen, sier at Trump står i fare for nå å eskalere situasjonen når han velger å gå inn med føderal makt uten støtte lokalt.

– Hvis innbyggerne opplever inngripenen som et politisk spill, vil det svekke kredibiliteten, og dermed også tilliten til myndighetene. Det kan bli fatalt, advarer Cohen.

Andre kilder har kritisert Trump for å bruke situasjonen til å fremheve seg selv som en sterk statsleder som setter tydelig søkelys på «lov og orden» før presidentvalget i november.

Les også: Pompeo anklager WHO-sjefen for å være korrupt

Mer fra Dagsavisen