Donald Trump synes kostnadene ved F-35-programmet er for høye.

Trump sår tvil om F-35

Donald Trump synes F-35-prosjektet er blitt for dyrt. Han sier han har bedt om pris på en versjon av konkurrenten Boeings F-18-kampfly.

Trump har også tidligere kritisert kostnadsoverskridelsene i F-35-prosjektet og fornyer kritikken i en Twitter-melding lagt ut sent torsdag.

Meldingen kom dagen etter at Trump hadde møter med sjefen for flyprodusenten Lockheed-Martin, Marillyn Hewson, og sjefen for konkurrenten Boeing, Dennis Muilenburg.

Amerikanske myndigheter regner i dag med å betale 379 milliarder dollar for utvikling og innkjøp av det avanserte kampflyet – tilsvarende omkring 3.300 milliarder kroner etter dagens kurs. Det omfatter anskaffelse av 2.443 fly, de fleste av dem til det amerikanske luftforsvaret.

Dyrest i historien

F-35 er dermed det dyreste flyet i historien, og kostnadene kan vise seg å bli enda høyere. Når kostnader til vedlikehold og andre utgifter er regnet inn over flyets antatte levetid, som strekker seg fram til 2070, er anslaget for den total kostnaden 1.500 milliarder dollar, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kampflyet har vært under utvikling siden 2001, og både det amerikanske marineinfanteriet og flyvåpenet har fått levert sine første fly.

Det har også det norske luftforsvaret. Norge er blant landene som har besluttet å kjøpe inn F-35 for å erstatte dagens F-16-fly.

Aksjefall

Etter at Twitter-meldingen kom, falt Lockheed-aksjen mens Boeing-aksjen steg.

F-18 Super Hornet er en eldre kampflytype som ikke har samme mulighet til å unngå å bli oppdaget på radar som F-35.

– Dette er to helt forskjellige fly fra forskjellige generasjoner. Det er som å sammenligne en gammel jeep med en Humvee, sier Phillip Carter fra tankesmia Center for New American Security i Washington til The Guardian.

Skulle Trump komme til å droppe F-35, hadde det ikke vært første gang en fersk president kutter kostbare prosjekter. Jimmy Carter stanset utviklingen av bombeflyet B-1 i juni 1977, et prosjekt som senere ble gjenopplivet av Ronald Reagan.

Et annet svært kostbart kampflyprosjekt, utviklingen av F-22-flyet, endte med at amerikanske myndigheter kjøpte inn langt færre fly enn det som først var tenkt. (NTB)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!