Verden

Trump mot Clinton?

Supertirsdagen er over. Blir det Donald Trump mot Hillary Clinton i det store valget 8. november?

En av de viktigste datoene i kampen om å bli presidentkandidat i USA er over. Opptellingene i de 12 delstatene som gikk til valg tirsdag viser at Donald Trump er den store seierherren på republikansk side, mens Hillary Clinton vant mest hos demokratene.

Betyr det at kampen om å bli partienes presidentkandidat er over nå?

«Nei!», sier Dagsavisens kommentator og USA-ekspert Bjørn Hansen.

KOMMENTAR: Republikanernes Frankenstein (Heidi Taksdal Skjeseth)

– Fortsatt sårbar

– Alt er ikke avgjort. Donald Trump er fortsatt sårbar. Til tross for seier i 7 av 11 delstater ble ikke supertirsdagen det gjennombruddet han hadde håpet på. Trumps totale antall delegater utgjør mindre enn en fjerdedel av det antall han trenger for å få flertall.

Husk også på at ikke i noen av statene fikk Trump over 50 prosent av republikanske stemmer, i noen fikk han bare en tredjedel. Bildet er fortsatt veldig spredt på republikansk side.

På pressekonferansen tirsdag var det en mer nedtonet Trump som talte til velgerne. Vil han endre taktikk nå som han kan vinne?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Angrep og skjellsord

– På visse områder vil han bli mer forsiktig, han vil nok tone ned kvinnehatet for eksempel. Men i løpet av de neste ukene skal det holdes to TV-debatter på republikansk side, de vil bli mer brutale enn noe vi har sett hittil i en nominasjonskamp. Trump kommer til å bli angrepet av Marco Rubio og han kommer til å svare med skjellsord som kan få en sjømann til å rødme.

– Hvordan reagerer det republikanske partiet på Trumps framgang? Samler de seg om en motkandidat?

– De prøver å samle seg om Marco Rubio. Mange av dem som støttet Jeb Bush støtter nå Rubio. Men Trump har et overtak. Rubio gjorde det svakest av ledertrioen på Supertirsdag.

Men om det endelige valget står mellom Trump og Clinton vil vel republikanske velgere ha Trump?

– Nei, ikke uten videre. Det er klart at de aller fleste republikanere vil stemme på en republikansk kandidat, men en del har også sagt de ikke vil stemme på Trump. Det er en uvanlig situasjon. Partiet står i fare for å sprenges.

LES OGSÅ: Derfor velger de Trump

Avgjørelse 15. mars

– Når er neste viktige dato?

– Jeg tror avgjørelsen faller 15. mars, da Florida, Ohio og Illinois stemmer. Felles for alle disse tre tungvekterne er «Winner takes all». Nummer to og tre får ingen. En seier i alle tre gir et forsprang på over 230 delegater. Da er det avgjort.

– Hva med demokratene?

– Her er kampen mer avklart. Hillary Clinton vant 7 av 11 delstater i denne omgangen. I sørstatene var hun suveren, men viktigst var Massachusetts, delstaten som regnes som den mest liberale i USA. Hun er nesten halvveis til det antall delegater hun trenger for å bli nominert.

Holder Clinton i ørene

– Hvorfor gir ikke Bernie Sanders opp?

– Jeg tror han innser at han ikke vil bli presidentkandidat, men venstresiden fortsetter for å holde Clinton litt i ørene. Sanders har greid å presse henne mot venstre og det har vært veldig sunt å ha en skikkelig motkandidat som argumenterer prinsipielt og redelig. Det er oseaner av forskjell mellom demokratene og republikanerne her. Jeg er overbevist om at hvis det blir Trump mot Clinton blir det Clinton som vinner.

LES OGSÅ: Bernies disipler tar USA til venstre

Mer fra Dagsavisen