Verden

Trump legger opp til en gradvis åpning av USA

President Donald Trump presenterte torsdag en plan for gradvis åpning av USA, og det blir opp til guvernører, delstater og bedrifter å bestemme hvordan og når.

– Vi åpner ikke alt på en gang, og noen delstater kan åpne før andre. Når vi nå har passert smittetoppen, kan vi starte livene våre igjen, sa Trump på en pressekonferanse fra Det hvite hus.

De nye retningslinjene for delstater, innbyggere og arbeidsgivere er døpt «Opening Up America Again». De gir råd til hvordan restriksjonene kan lettes i områder der smitten minsker.

– Vi må gjøre det. USA ønsker å være åpen. Et stengt USA er ikke en langvarig løsning, sa Trump og understreket at det er en gradvis gjenåpning fordi situasjonen er svært ulik i landets delstater.

Les også: Kunne blitt neste episenter: Hvorfor går det så mye bedre i California enn i New York?

Tre faser

Delstatene må oppfylle visse kriterier for å kunne starte en gradvis gjenåpning. De må for eksempel vise til en nedadgående smittekurve de siste 14 dagene og ha på plass et robust system for testing, spesielt for helsearbeidere.

– Vi vil at alle delstatene har en plan for å beskytte helsen og sikkerheten til sine arbeidere, sa doktor Deborah Birx, lederen for presidentens kriseteam.

I første fase anbefales sårbare grupper å holde seg hjemme. Andre kan returnere til jobb, men jobbe hjemmefra om mulig, og ikke reise noe sted dersom det ikke er strengt nødvendig. Det blir også anbefalt at skolene fortsatt holdes stengt, men restauranter og treningssentre kan åpne dersom det legges til rette for trygg fysisk avstand.

Ny normal

Dersom smittetallene går ned i ytterligere to uker, kan delstaten gå til neste fase. I denne fasen kan skoler åpne igjen, reising gjenopptas, operasjoner kan gjennomføres og større arrangement kan gjennomføres dersom avstand mellom folk kan opprettholdes. Gjeninnføring av besøk på eldre- og pleiehjem bør i denne fasen gjennomføres.

I fase tre kan delstatene returnere til det Birx omtaler som den «nye normalen».

– Vi kan ikke gå tilbake til å ikke vaske hendene våre, sa hun.

Oppfordringen om å vaske hendene kom også fra Trump. Han understreket at folk må opprettholde god hygiene, jobbe hjemmefra dersom det er mulig, holde seg hjemme når de føler seg syke og opprettholde praksis med å holde avstand i sosiale sammenhenger.

– Dette er våre våpen mot dette viruset, og det er kraftfulle våpen, sa Trump.

Fauci advarer

Anthony Fauci, USAs fremste smittevernekspert, advarer om at det er fare for tilbakeslag når den gradvise planen for å åpne USA skal gjennomføres.

Retningslinjene som ble presentert torsdag inneholder også muligheten til å stramme til igjen for på nytt å stanse smittespredningen.

– Det kan komme tilbakeslag. La oss innrømme det. Dette er ukjent farvann, sa Fauci på pressekonferansen fra Det hvite hus.

– Vi må kanskje ta et steg tilbake, før vi kan gå framover igjen, sa han og la til at planen inneholder flere sjekkpunkt slik at myndighetene kan ha kontroll når restriksjonene lettes.

Les også: Trump raser etter rapporter om at han ignorerte korona

Pelosi kritisk

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, er kritisk til planen om en gradvis gjenåpning av USA og mener det må gjennomføres utstrakt testing.

– Det hvite hus' vage og inkonsistente dokument veier ikke opp for presidentens manglende evne til å lytte til forskere og raskt lage og distribuere nasjonal testing, sier Pelosi i en uttalelse, skriver Reuters.

Leder: «Trump er panisk opptatt av å dekke over sin egen inkompetanse»

Mer fra Dagsavisen