Verden

Trump kuttet støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger og hylles av Israel

USAs beslutning om å stanse all støtte til FNs organisasjon for palestinske flyktninger får palestinere og FN til å fortvile, men blir tatt godt imot i Israel.

Av NTB

Det amerikanske utenriksdepartementet opplyser at USA stanser pengestøtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Organisasjonen har «uopprettelige feil», mener den amerikanske regjeringen.

Beslutningen kan få store følger for de palestinske flyktningene.

UNRWA, som i mange år har sørget for å gi palestinere utdanning og helsetilbud, vil nå måtte søke ekstra penger fra partnere i Europa, Midtøsten og Asia.

UNRWA ble opprettet som følge av en FN-resolusjon i 1949. Den driver blant annet skoler for 526.000 palestinske barn på Vestbredden og Gazastripen, samt i flyktningleirer Libanon, Jordan og Syria.

Palestinske ledere reagerer kraftig på det amerikanske vedtaket.

– Ved å støtte den mest ekstreme israelske historiefortellingen i alle spørsmål, deriblant når det gjelder rettighetene til over fem millioner palestinske flyktninger, har USAs administrasjon mistet sin status som fredsmegler. De ødelegger ikke bare en allerede vanskelig situasjon, men også utsiktene til fred i framtiden, sier Palestinas ambassadør i USA, Hossam Zomlot.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uenig i flyktningstatus

Fra israelsk hold er reaksjonen langt mer positiv.

– Israel støtter den amerikanske beslutningen. Konsolideringen av flyktningstatusen til palestinerne er ett av problemene som opprettholder konflikten, sier en ikke navngitt tjenestemann ved kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu.

Det var utenriksdepartementet i Washington som fredag kunngjorde at USA stanser støtten til det som ble omtalt som en «uforbederlig feilslått operasjon».

I UNRWA er skuffelsen stor. Talsmannen Chris Gunness avviser i sterke ordelag at UNRWA er en organisasjon med uopprettelige feil og viser til at verdenssamfunnet, giverlandene og vertslandene alle har hyllet organisasjonens innsats.

Les også: Redaktør: – Problem at Vesten lar seg styre av delvis uvitende folkemengder i den muslimske verden

– Hjerterått

SV-leder Audun Lysbakken mener Trump-administrasjonens fører en farlig og hjerterå politikk.

– Dette er hjerterått av Trump og vil bare bidra til økt nød og ustabilitet. UNWRA er i praksis den eneste livslinjen for palestinske flyktninger i Palestina så vel som i nabolandene, og er allerede underfinansiert, skriver Lysbakken i en epost til NTB.

Nå forventer han en kraftig økning i den norske støtten til UNWRA på statsbudsjettet.

– Jeg forventer at Norge nå tar ansvar og bidrar der Trump nekter å gjøre det, sier han.

Les også: Saudi-Arabia vil grave ut kanal og gjøre Qatar til en øy

Tidligere kutt

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til UNRWA, men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte.

Saeb Erekat, som er medlem av PLOs toppledelse, påpeker at UNRWA ble opprettet av FN for å gi bistand helt til det palestinske spørsmålet er løst.

– USA har ingen rett til å støtte og godkjenne at palestinsk land blir stjålet under den israelske okkupasjonen, sier han.

En talsmann for Palestinas president Mahmoud Abbas kaller beslutningen et grovt angrep på palestinerne og en krenkelse av FNs resolusjoner.

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til UNRWA, men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte.

Hjelpeorganisasjonen driver blant annet 711 skoler for 526.000 elever på Gazastripen og på den okkuperte Vestbredden, samt i Jordan, Libanon og Syria. (NTB)

Les også: Advokater: – Donald Trump ønsket møte med Putin under valgkampen

USAs støtte til UNRWA

* USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

* USAs bidrag til UNRWA og prosjekter relatert til organisasjonens virksomhet har vært på rundt 3 milliarder kroner i året. Det har utgjort rundt en firedel av UNRWAs budsjett.

* I januar uttalte president Donald Trump at store deler av bistanden ville bli stanset om ikke palestinernes president Mahmoud Abbas satte seg ved forhandlingsbordet med Israel.

* Abbas har på sin side sagt at Trumps anerkjennelse av den okkuperte byen Jerusalem som Israels hovedstad gjør at palestinerne ikke lenger har tillit til USA.

* President Donald Trumps regjering kuttet tidligere i år bistanden med 2,5 milliarder kroner årlig, og 31. august opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at støtten stanses helt.

* UNRWA bistår i dag 2,1 millioner palestinske flyktninger i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen, nærmere 800.000 på Vestbredden og 450.000 i Syria.

* UNRWA har også registrert over 500.000 palestinske flyktninger i Libanon, men en folketelling i fjor viste at det reelle tallet var drøyt 193.000, blant dem 18.600 nyankomne fra Syria. (NTB)

Mer fra Dagsavisen