Verden

Trump klar til edsavleggelse

Med seremoniell pomp og prakt vil Donald Trump avlegge eden som USAs 45. president.

Den nye presidenten har lovet en «veldig, veldig elegant» feiring av begivenheten og har samlet inn rekordhøye 90 millioner dollar til å dekke kostnadene. Men innsettelsen blir betydelig mer nedtonet enn mange hadde ventet på forhånd.

Gudstjeneste og te

For den kommende presidenten starter fredagen med gudstjeneste ved St. Johns episkopale kirke, som ligger et steinkast unna Det hvite hus.

Deretter vil det avtroppende presidentparet Barack og Michelle Obama ønske Trump og kona Melania velkommen til morgente i Det hvite hus.

Etter teen vil de to parene reise sammen den korte strekningen til Capitol Hill, der eden skal avlegges.

Klokka 9.30 starter seremonien med musikalske innslag. Blant dem som er til stede, er regjerings- og kongressmedlemmer, høyesterettsdommerne, diplomater og de tidligere presidentene Jimmy Carter, George W. Bush og Bill Clinton.

Også Hillary Clinton, som tapte for Trump i presidentvalget, vil være på plass når 16 år gamle Jackie Evancho stemmer i med nasjonalhymnen.

Tidligere president George Bush sr. har derimot meldt forfall på grunn av helsa. I tillegg vil rundt 50 demokratiske kongressmedlemmer boikotte innsettelsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Obamas siste pressekonferanse

To bibler

Klokka 11.30 starter selve seremonien med innledende ord fra flere religiøse ledere.

Deretter vil Mike Pence avlegge sin ed som visepresident til høyesterettsdommer Clarence Thomas.

Klokka 12 er det Trumps tur til å framsi de 35 ordene som eden består av, til høyesterettsjustitiarius John Roberts.

Det vil han gjøre med hånden på samme bibel som Abraham Lincoln brukte for 156 år siden. I tillegg vil Trump bruke en bibel han fikk av sin mor da han var ferdig med barneskolen i 1955, og som har navnet hans preget på omslaget.

Når eden er avlagt, skal Trump avlevere sin innsettelsestale.

Lunsj og parade

Etter seremonien utenfor kongressbygningen Capitol vil Trump og Pence i pakt med tradisjonene spise lunsj med Kongressen.

Klokka 15 starter de to på den tradisjonelle paraden langs Pennsylvania Avenue fra Capitol til Det hvite hus, en 2,4 kilometer lang strekning.

Rundt 8.000 er ventet å delta i paraden, blant dem medlemmer av amerikanske forsvarsgrener, korps fra skoler og universitet, redningsmannskaper, krigsveteraner og endog en traktorbrigade.

Fra klokka 19 til 23 vil det nyinnsatte presidentparet svinge seg på i alt tre innsettelsesball. Et større antall halv- og uoffisielle ball vil også finne sted.

Søndag starter både Trump og Pence dagen med en flerreligiøs fellesbønn i Washingtons nasjonale katedral.

Høy sikkerhet

Siden mye av det seremonielle foregår utendørs, er store sikkerhetstiltak blitt iverksatt. Mer enn 50 ulike politimyndigheter og sikkerhetsbyråer skal sørge for sikkerheten, deriblant FBI, Secret Service og Nasjonalgarden. I tillegg er rundt 3.000 politifolk fra andre delstater innkalt til Washington.

På Capitol Hill vil de tilstedeværende være pakket sammen på et relativt lite område, omgitt av gjennomsiktige, skuddsikre glassplater. Alle tak i området rundt skal bemannes med skarpskyttere, og FBI vil sette ut utstyr for å avdekke mulige usynlige angrep, som kjemiske våpen eller stråling.

Arrangørene regner med at mellom 700.000 og 900.000 tilskuere vil overvære arrangementene, inkludert 99 grupperinger som planlegger ulike demonstrasjoner. (NTB)

Mer fra Dagsavisen