OMSTRIDT: USAs president Donald Trump, her i Det hvite hus sin rosehage. FOTO: MANDEL NGNAN/ NTB SCANPIX

Trump har mottatt 134 søksmål etter fem måneder som president.

USAs innbyggere går rettens vei for å stoppe egen president.

 

– I retten er det ikke den som snakker høyest som vinner. Du kan ikke tvitre deg vekk fra et søksmål, sier statsadvokat i Washington, Bob Ferguson, om de mange søksmålene som nå bunkrer seg opp mot USAs president.

Bare denne uka fikk Trump to ferske søksmål i fanget. Saksøkerne var 200 kongressrepresentanter og to amerikanske delstater, representert ved deres statsadvokater. Kongressmedlemmene og delstatene går til søksmål hver for seg, men anklagen de retter er den samme: Trump har brutt USAs antikorrupsjonslover.

Søksmålet er alvorlig nok, men blir lommerusk sammenlignet med totalen av rettsfeider Trump har pådratt seg. Totalt har USAs president mottatt 134 søksmål på knappe fem måneder i presidentstolen.

Hyppigst saksøkt

Det utgjør over tre ganger så mange søksmål som hans tre forgjengere til sammen, i deres første måneder. Det viser en oversikt den amerikanske avisen Boston Globe har fått laget ved hjelp av tall fra føderale rettsdatabaser. Barack Obama fikk 26 søksmål mot seg i tilsvarende periode, George W. Bush sju søksmål og Bill Clinton 15.

Samtidig har Trump alvorlige anklager hengende over seg: Fra tidligere har han uttrykt misnøye med hodebryet etterforskningen av forbindelsene mellom hans valgkampanje og Russlands-embetsmenn har ført med seg. Denne uka ble hodepinen desto verre, da det ble kjent at spesialetterforsker og tidligere FBI-direktør Robert Mueller undersøker om Trump selv har prøvd å hindre etterforskningen i Russland-saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan binde Trump

Mens Russland-saken er i spill, flommer søksmålene inn på så å si alle områder Trump har satt sitt merke på i politikken: Klima, innvandring, helse og korrupsjon.

Søksmålene kommer fra alt fra vanlige amerikanske innbyggere til organisasjoner og representanter for delstatsmyndigheter. Alle går rettens vei i mangel på andre alternativer:

– Domstoler har litt samme funksjon som når man retter et langskudd i fotball. Med en gang folk taper et valg, vil noen prøve å oppnå det resultatet de egentlig ønsket seg gjennom rettssystemet, sier Jonathan Turley, konservativ jurist som var involvert i søksmålet mot Obamas helsereform, i avisen Boston Globe.

USA er fra før et land av innbyggere som ikke er ukjente med å gå til søksmål. Men nå er omfanget så stort at selv konservative jurister som Turley er bekymret. Frykten er at etterdønningene fra Trumps første presidentordrer kommer til å binde opp store deler av agendaen hans i flere måneder, om ikke år framover.

Her er de viktigste områdene Trump er blitt saksøkt for:

«Muslim-forbudet»

Det omstridte innreiseforbudet for alle flyktninger og mennesker fra seks muslimsdominerte land – også omtalt som muslimforbudet – førte til flere søksmål allerede i Trumps første måned som president.

Sakene går fortsatt i rettssystemet. Mandag i forrige uke bestemte en distriktsdomstol at to dommer fra lokale rettsinstanser skal opprettholdes: Ikke bare er innreiseforbudet religiøst diskriminerende. Trump har også gått utover sine fullmakter som president, begrunner domstolen. Det er ventet at saken vil tas videre til Høyesterett.

Korrupsjon

Trump skal ha mottatt millioner av dollar i utbetalinger og gaver fra utlandet etter at han inntok presidentembetet. Det er i strid med grunnloven som slår fast at kongressen skal godkjenne alle gaver og utbetalinger som kommer fra utlandet. Trump overlot styringen av sitt forretningsimperium, The Trump Organization, til sønnene da han ble president, men mottar fortsatt inntekter fra selskapet. Både søksmålet fra delstatene Washington D.C. og Maryland, samt de 200 demokratiske kongressmennene, er rettet mot dette. Flere andre har reist lignende søksmål.

Immigrasjonspolitikk

Flere byer har utfordret immigrasjonsordren Trump utstedte i januar, som tar sikte på å fryse statlige utbetalinger til byer som nekter å samarbeide med de føderale immigrasjonsmyndighetene om å jakte på ulovlige eller papirløse innvandrere. Slike byer kalles gjerne «frihavner» eller «trygge byer». En føderal domstol i San Francisco utstedte nylig en midlertidig ordre som hindrer Trump-administrasjonen fra å realisere politikken sin.

Klima

En av Trumps fanesaker har vært å kutte ned på det han ser som unødvendige miljø- og klimareguleringer. Reaksjonene har ikke latt vente på seg: I april valgte 17 delstater å gå sammen i et søksmål om at Trump prøver å fjerne eller krympe eksisterende klimareguleringer. Og i mai saksøkte Senter for biologisk mangfold Trumpadministrasjonen for å ha fjernet informasjon om klimaforskning og politikk fra myndigheters nettsider etter at Trump ble innsatt.

 

Disse har saksøkt Trump

Fra barn til en vinbar til delsstatsadvokater. Søksmålene mot Trump er svært blanda drops.

Langt fra alle de 134 søksmålene kan forvente å vinne fram. 69 har allerede blitt avvist. Halvparten av disse var knyttet til innreiseforbudet, men ble  overflødige etter at Trump-adminstrasjonen klargjorde at forbudet ikke gjaldt dem med såkalte «green cards».

Her er noen av søksmålene som fortsatt pågår:

* En kvinne fra Quincy i Massa­chussets har gått til retten med anklage om at presidentens handlinger har ført til «mindre nytelse av livet». «Bare tanken på ham hjemsøker meg, og synet av ham og lyden av stemmen hans skremmer meg. Jeg klarer ikke å sove, konsentrere meg eller å tro på en trygg framtid for meg og datteren min lenger, argumenterer hun.

* En vinbar i nærheten av Trumps hotell i Washington har saksøkt ham for å utøve en urettferdig forretningsmessig fordel i sitt virke som president. Vinbaren hevder at diplomater og lobbyister heller bestiller tjenester hos Trump for å innynde seg.

* En innsatt i et fengsel i Oregon har nedsatt et rettslig krav der han argumenterer for at helsen hans skranter. Han har blitt søvnløs, fått angst og depresjon på grunn av Trump, hevder han. Han krever 1 millard dollar fra Trump som erstatning.

* 21 barn og ungdommer under 21 år saksøker, sammen med klimaforsker James Hansen, Trump-administrasjonen for ikke å gjøre nok for å hindre utslipp av klimagasser. Søksmålet er ikke spesifikt rettet mot Trump. Som øverste politiske lederskap overtar han anklagen fra barna fra tidligere president Barack Obama.

* Tidligere deltaker i Trumps reality-show The Apprentice, Summer Zervos, saksøkte presidenten for ærekrenkelse. Zervos anklager Trump for å ha kysset og befølt henne, noe Trump har avvist som «falske» og «fabrikerte» anklager. Søksmålet kom få dager før Trumps innsettelse, og går fortsatt.