Verden

– Trump har gjort USA svakere, sykere og fattigere

Donald Trumps tidligere kommunikasjonssjef gir en nådeløs vurdering av Trumps fire år i Det hvite hus.

I et intervju med CGTN legger ikke Anthony Scaramucci, Donald Trumps tidligere kommunikasjonsdirektør, noe imellom når han beskriver sin tidligere sjef.

– Han har feilet i håndteringen av pandemien. Han ødela den amerikanske økonomien, han svekket alliansene vi har rundt om i verden, av grunner som kanskje var rasjonelle for ham, men som definitivt ikke var rasjonelle med tanke på USAs interesser. Han har hyllet despoter og nedverdiget demokratiske ledere, sier Scaramucci, som går under kallenavnet «The Mooch».

–  Hans ettermæle vil bli at han har gjort USA svakere, sykere og fattigere i løpet av sitt presidentskap. Forhåpentligvis vil folk huske det, slik at han blir en del av fortiden 21. januar, fortsetter han i det samme intervjuet – med henvisning til at Joe Biden skal innsettes som USAs neste president 20. januar.

Les også: CNN-profil: – Dette landet er på et mørkt og farlig sted akkurat nå

Sparket etter ti dager

21. juli 2017 ble den frittalende finansmannen utnevnt til kommunikasjonssjef i Det hvite hus. Ti dager senere fikk han sparken av Trump. Dette etter å ha gitt et intervju til The New Yorker, der han omtalte de daværende nære Trump-medarbeiderne Reince Priebus og Steve Bannon i svært vulgære ordelag.

(Saken fortsetter under videoen)

Scaramucci har gjentatte ganger forsvart Trump, også etter at han fikk sparken. Men sommeren 2019 kunngjorde han at han ikke lenger kunne støtte ham, og begrunnet det med presidentens retorikk og atferd.

– Jeg tror man må vurdere et skifte når noen oppfører seg slik. Han går etter individer, som presidenten i USA, på Twitter-kontoen sin – som fører til hat og drapstrusler, sa Scaramucci i et intervju med CNN.

Det tok ikke lang tid før Trump slo tilbake på Twitter, der han blant annet la ut om at Scaramucci ble sagt opp fra «en stiling som han var totalt ute av stand til å håndtere.»

Les også: Senator advarer Trump og partikolleger: – De leker med ilden

Flere angrep

I tiden etter at Scaramucci tok et offentlig oppgjør med Trump, har han ved flere anledninger kommet med stikk mot den nå avtroppende presidenten. I et intervju med 60 minutes Australia sa han at det å «røyke Trump-crack» på twitter er dårlig både for egen og verdens helse.

– Fyren er sprø, han har selvtilliten til en due, sa Scaramucci.

Han har også beskrevet Trump som «veldig gal», «en fullblods rasist» og «en narsissist».

Onsdag samles Kongressen for å formelt sertifisere valgkollegiets godkjenning av valget, som Biden vant med 306 delegater mot 232 for Donald Trump.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har gratulert Biden med seieren og advart sine kolleger mot å fortsette å bestride valgresultatet.

I helgen opplyste imidlertid Ted Cruz og ti andre republikanske senatorer at de vil stemme mot valgdelegater fra enkelte delstater, med mindre Kongressen utnevner en kommisjon som skal utføre en revisjon av valgresultatet, skriver NTB.

Scaramucci, som tidligere har uttalt at Trump har fjernet ryggraden til Cruz, responderte ved å retvitre denne posten søndag morgen, norsk tid:

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen