President Donald Trump setter inn soldater langs grensen mot Mexico. Men det er ikke første gang at amerikanske myndigheter går til dette steget. Bildet er fra 2006 da soldater fra nasjonalgarden ble til grensegjerdet lengst sørvest i California i USA.

Trump har beordret soldater til Mexicos grense

President Donald Trump beordrer soldater fra nasjonalgarden utplassert langs grensen mot Mexico, opplyser Det hvite hus.

Av NTB, Emilie Gamst og Espen H. Rusdal

– Forsvarsdepartementet og departementet for innenlandsk sikkerhet har blitt beordret til å samarbeide med våre guvernører for å utstasjonere nasjonalgarden til vår sørvestlige grense og bistå med grensepatruljering, sa sikkerhetsdepartementets minister Kirstjen Nielsen i Det hvite hus onsdag ettermiddag.

Enn så lenge kan det ifølge Fox News være vrient for soldatene å anholde noen. En flere hundreår gammel lov forbyr militæret i USA å arrestere sivile i USA.

Dermed kan de altså bare bistå grensevaktene.

Les også: Flere flytter fra USA til Mexico enn omvendt. Likevel vil Trump sette inn soldater langs grensen

Grensen

Kunngjøringen kom dagen etter at Trump sa han skal sette inn soldater langs grensen, et tiltak han beskrev som «et stort steg» fram.

– Vi skal gjøre ting på militært vis. Inntil vi kan ha muren og tilstrekkelig sikkerhet på plass, må vi vokte grensen vår med soldater, sa Trump, som opplyste at han hadde diskutert saken med forsvarsminister Jim Mattis.

– Vi har egentlig ikke gjort det før, og i hvert fall slett ikke mye, la Trump til.

Les også: Migrant-karavane gir opp drømmen om USA

Patruljering

Men som blant andre Fox News har påpekt, er det en sannhet med moderasjoner. Både Trumps forgjenger Barack Obama og Obamas forgjenger George W. Bush satte inn nasjonalgarden for å bistå ved grensepatruljering.

Obama sendte 1.200 soldater til grensen i 2010 og Bush satte i sin tid inn 6.000 soldater i en periode. Også på delstatsnivå har soldater blitt satt inn. Tidligere Texas-guvernør Rick Perry, som i dag er energiminister, sendte 1.000 soldater til grensen i 2014.

Trump har ikke kunngjort hvor mange soldater han skal sette inn, og det er så langt ikke opplyst noe om når dette skal skje. (NTB)

Les også: – Dette er begynnelsen på det som vil bli store forandringer