Trump får millionbøter hvis han ikke gjør klimatiltak i egne bygg

Ny lov i New York kan tvinge Donald Trump til å bli mer klimavennlig.

Den britiske avisen The Guardian sitter på dokumentasjon som viser at åtte Trump-bygg i New York må gjøre en rekke tiltak for å unngå bøter når et nytt klimaregelverk trer i kraft om kort tid.

Det nye regelverket gjelder for alle bygninger som er over 25.000 kvadratmeter i den amerikanske metropolen. Eiere som ikke gjør tiltak for å få klimagassutslippene ned, må betale store bøter.

Avisen skriver at selskapet Trump Organization vil få bøter på 2,1 millioner dollar hvert år fra 2030 hvis ikke bygningene blir mer klimavennlige.

Ifølge The Guardian slipper de åtte største Trump-byggene i New York ut 27.000 tonn klimagasser årlig. Både Trump Tower og Trump Building er blant byggene som forurenser mer enn hva den nye loven tillater.  

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) står bygging og drift av bygninger for en tredel av det globale energiforbruket.

–  Kutt utslippene eller betal

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, skal delta på en markering foran Trump Tower i dag for å vise at byen mener alvor med det nye regelverket. Han har gjort det klart at Trump må skjerpe seg.

– Dine forurensende bygninger er en del av problemet, kutt utslippene eller betal!

Myndighetene i New York har lenge posisjonert seg som en motvekt til Trumps utspill og politikk på klimaområdet.

Borgermester Blasio har satt som mål at metropolen skal ha 80 prosent lavere klimagassutslipp i 2050 sammenlignet med nivået i 2005.

Myndighetene i New York har også lovet at byens pensjonsfond skal trekke seg ut av alle selskaper som produserer fossilt brennstoff.

Les også: Donald Trump om Mueller-rapporten: – Det er bibelen

For et drøyt år siden kunngjorde borgermester Blasio at byen saksøker de fem store oljeselskapene BP, Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil og Royal Dutch Shell for deres bidrag til global oppvarming.